A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így vehetjük fel a harcot a tavaszi fáradtsággal


Amennyit csak tudunk, legyünk friss levegőn és természetes fényben napközben 

Ebben az időszakban gyakran tapasztalhatjuk, hogy reggelente alig bírunk felkelni az ágyból, napközben még a kisebb feladatok is kimerítenek bennünket, és szinte folyton csak a pihenésen jár az eszünk. Tanácsokat ad cikkében a hazipatika.com. 

A tavaszi fáradtság leküzdéséhez gyűjtött össze hasznos tanácsokat a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa, dr. Gosztola Petra – írta meg cikkében a hazipatika.com.

Télen amellett, hogy rövidül a nappalok hossza, a napsugarak ereje is mérséklődik, ezáltal a kedélyállapotunkra kiható szerotoninszintünk csökken, ami közrejátszik a depresszív hangulat kialakulásában. A hideg, száraz levegő miatt általában kevesebb időt töltünk a szabadban, és a táplálkozásunk is megváltozik. Ilyenkor energiadúsabb, de vitaminszegényebb ételeket fogyasztunk. Mindez az anyagcserénk lassulását, szervezetünk testi-lelki tartalékainak fokozatos csökkenését idézheti elő, aminek következtében az alvásigényünk is megnő.

A nappalok hosszabbodásával azonban megfordul ez a folyamat: több napfény hatására az alvást szabályozó melatoninszint csökken, míg a szerotoninszint növekszik, és ez megváltoztatja testünk biológiai óráját. Bár hormonháztartásunk alkalmazkodik az évszakokhoz, az átmeneti periódusok jellemzően megterhelik szervezetünket. A téli-tavaszi átállás egyik tünete lehet a tavaszi fáradtság. Ez a természetes átalakulási folyamat nappali álmosságban, fáradékonyságban, kedvtelenségben mutatkozhat meg. Ráadásul a globális felmelegedéssel járó éghajlatváltozás, a szélsőségesebb, néha egészen extrém időjárási körülmények miatt ez az időszak már nem csak a frontérzékenyek számára egyre megterhelőbb – magyarázta dr. Gosztola Petra, aki néhány tippet is megfogalmazott, hogyan segíthetjük elő szervezetünk feltöltődését.

Amennyit csak tudunk, legyünk friss levegőn és természetes fényben napközben. Ez egyrészt a hormontermelődésre való hatása révén növeli az örömérzetünket, másrészt az oxigéndús levegő felpezsdíti a vérkeringést, frissíti a gondolkodást és javítja a koncentrációs képességünket is. Használjuk ki a napfény energiáját, és fokozatosan kezdjünk el ismét mozogni, lehetőleg minél többet: sétáljunk, túrázzunk, sportoljunk a szabadban, vagy kertészkedjünk.

Ha egész héten keveset aludtunk, akkor ne hétvégén próbáljuk bepótolni a lemaradásunkat, bármennyire is csábító. Testünk ugyanis a túlalvástól csak még fáradtabb lesz. Törekedjünk inkább a rendszerességre, és próbáljunk meg mindennap azonos időben lefeküdni és felkelni – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések