A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elveszett szentélyt találtak egy középkori temető alatt


A székesegyháznál zajló felfedezések megmutatják a korabeli város jelentőségét


Különleges, a római korra datálható maradványokat tártak fel a leicesteri székesegyháznál zajló ásatásokon – írta meg a National Geographic.

Egy római kori szentélyre bukkantak az angliai Leicesterben – számol be a BBC alapján a National Geographic. A struktúra a város székesegyháza mellett található egykori temető alatt volt.

A katedrálist 2022 januárjában lezárták, hogy elkezdjenek kialakítani egy látogatóközpontot. A munkálatokat kísérő feltáráson több ezer lelet került elő, ezek egy részét később helyben állíthatják ki. A látogatóközpont a tervek szerint 2024 júniusában nyílik majd meg.

A kutatók többek között egy római kori oltár törött aljazatát is megtalálták. A maradvány egy nagy római építmény alagsorában volt a mai székesegyház külső falától nem messze. Mathew Morris, a Leicestei Egyetem régésze és a projekt vezetője elmondta: a 19. század óta él a hagyomány, mely szerint a katedrálist egy korábbi, római templomra emelték.

A most megtalált épületről úgy vélik, hogy egy szentély volt, más elmélet nem igazán jöhet számításba. Morris szerint a helyszínen valószínűleg Mithrász, Bacchus (Dionüszosz) vagy Ízisz kultusza élt 2000 éve.

A székesegyháznál zajló felfedezések megmutatják a korabeli város jelentőségét. A lelőhelyen egyebek mellett 1.–4. századi érmék, egy tökéletes állapotú hajtű, egy bross maradványai, valamint szépen díszített gall edények is előkerültek. A felfedezések nemcsak a római korról, hanem az angolszász periódusról és a középkorról is árulkodnak – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések