A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bizonyíték találtak arra, hogy acélszerszámokat használtak Európában a késő bronzkorban


Eredményeik megerősítésére a kutatók egy professzionális kőfaragó, egy kovács és egy bronzöntő bevonásával végeztek kísérletet 

A kutatók felfedezték, hogy 2900 évvel ezelőtt acélszerszámokat használtak az Ibériai-félszigeten a késő bronzkorban – írja a Heritage Daily.

Egy nemzetközi tanulmány geokémiai elemzést végzett az Ibériai-félszigeten talált kőoszlop sztéléken, és feltárta, hogy a sziklafalon edzett acélból készült gravírozást készítettek.

Ezt támasztja alá a Rocha do Vigio-ban talált, ugyanebben az időszakban keletkezett vasvéső metallográfiai elemzése, amely rendelkezik az acélba soroláshoz szükséges széntartalommal.

Egészen a közelmúltig azt feltételezték, hogy a régió lakóinak nem volt jártassága és hozzáértése az acél előállításához a kora vaskorban, az csak a rómaiak érintkezésével és hódításával terjedt el. 

Az ibériai bronzkor Kr. e. 1800 körül kezdődött, és valamikor a Kr. e. 9. században ért véget az ibériai vaskorral.

Dr. Ralph Araque Gonzalez, a Freiburgi Egyetem régésze a következőket mondta: „A Rocha do Vigio-i véső és a kontextus, ahol megtalálták, azt mutatja, hogy fejlett volt a vaskohászat, amely magában foglalja az acél előállítását is.”

A Journal of Archaeological Science folyóiratban megjelent tanulmány eredményei a szilikát kvarchomokkőből készült sztéléoszlopok elemzését végezték el. „A kvarcithoz hasonlóan ez is egy rendkívül kemény kőzet, amelyet nem lehet bronz- vagy kőszerszámokkal megmunkálni, csak edzett acéllal” – mondta Gonzalez.

A Rocha do Vigio vésőjének alapos vizsgálatakor kiderül, hogy heterogén, mégis szénben gazdag acélból áll. Eredményeik megerősítésére a kutatók egy professzionális kőfaragó, egy kovács és egy bronzöntő bevonásával végeztek kísérletet, és kísérletet tettek szilikát kvarchomokkő példáinak megmunkálására különböző anyagokból készült vésők segítségével.

A kőfaragó sem a kővel, sem a bronzvésővel nem tudta megmunkálni a követ, sőt nem edzett hegyű vasvésővel sem. „A késő bronzkor emberei Ibériában képesek voltak az acél megedzésére. Ellenkező esetben nem tudták volna megdolgozni az oszlopokat” – vonta le a következtetést Araque Gonzalez a kísérlet eredményeként.

Fotó: University of Freiburg

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések