Hirdessen itt

A világ egyik legismertebb színésznője is ki van akadva a woke-terrorizmus okozta abnormalitáson


Jennifer Aniston szerint akad némi gond manapság a szakmájában. És nem azért, mert ők, a komikus színészek, humoristák kifogytak volna a viccekből, hanem azért, mert ma már nem lehet bármivel viccelni. 

A woke-kultúra kissé – nem is annyira kissé – átformálta a humort. A dolguk egyre nehezebb: szerinte ma már gyakorlatilag tilos az élet dolgain, vagy éppen az embereken, az emberi hülyeségen, bigottságon, fanatizmuson viccelődni.

A Jóbarátok című legendás sitcomban ismertté vált színésznő szerint – a sorozatot most megnézve – egy egész generáció háborodik fel az abban hallott vicceken vagy helyzetkomikumon.

Aniston azt mondta a Varietynek adott interjújában, hogy a ’90-es évek legendás sorozatát ma már gyerekek egész generációja megütközve nézi. Amit akkor szabadott, jelenleg már nem. A humoristák, komikusok munkája így egyre nehezebbé válik, mert már tilos az élet dolgain tréfálkozni.

„Kicsit trükkös az egész, mert nagyon óvatosnak kell lenned, ami rendkívül megnehezíti a komikusok dolgát, hiszen a komédia szépsége épp abban rejlik, hogy magunkkal és az élettel tréfálkozunk” – mondta Aniston.

„Nem is olyan régen még lehetett viccelődni egyes emberek szélsőséges viselkedésén vagy épp az ostobaságán, amiken jót lehetett röhögni. Vicces volt az egész, meg lehetett mutatni a világ dolgainak abszurditását. Ma ez már tilos” – mondta.

A Jóbarátok című sorozat hat New York-i fiatal életét mutatta be a 90-es években. A széria még mindig nagyon népszerű, a szereplői pedig igazi sztárok lettek. Aniston szerint a woke-kultúra terjedésével felébredt az érzékenység, a mai gyerekek a sorozatot már durvának, sértőnek találják. (Megjegyzés: A woke, a „felébredés” kultúrája, egyfajta figyelemfelkeltés a társadalmi igazságtalanság és a faji megkülönböztetés ellen, a „tájékozottság” kultúrája, amely alapjában véve hasznos dolog, de mint mindent, úgy az emberiség ezt is túlzásba viszi néha, ahogy ezt Aniston is sejteti.)

„A poénok egy részében sosem volt rossz szándék. Persze, voltak olyanok is, amiket jobban át kellett volna gondolni. De azt hiszem, korábban nem voltak ennyire érzékenyek az emberek, mint most” – mondta a színésznő, aki nincs egyedül a véleményével, hogy a progresszivitás és a túlzott érzékenység akadályt gördít a kreatív munka elé.

Olyan komikusok, mint Chris Rock és Dave Chappelle is kritizálták a woke kultúrát, ami szerintük erősen korlátok közé szorítja a munkájukat azzal, hogy megmondja, milyen vicceket lehet elmondani, illetve milyeneket nem. E véleményükért mindkettőjüket erős kritikák érték.

Néhányan egyébként a Jóbarátokat is kritizálták, mert szerintük nem eléggé sokszínű. Mások megjegyezték, hogy vannak olyan poénok, amiket most homofóboknak vagy transzfóboknak tekintenek. A sorozat egyik társalkotója, Marta Kaufmann a sokszínűség hiánya miatt még bocsánatot is kért. A Los Angeles Timesnak nyilatkozva mondta korábban, hogy nem könnyű megvallani és elfogadni a bűntudatot, fájdalmas a tükörbe nézni, és szégyelli, hogy 25 éve nem tudott jobbat alkotni. A bűntudata miatt 4 millió dollárt adományozott a Brandeis Egyetemen egy program létrehozására, amely az afroamerikai diaszpóra népeinek és kultúráinak tanulmányozására összpontosít.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések