A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A honvédelmi miniszter a sorkötelezettségről beszélt


Nem fogunk fegyvert szállítani Ukrajnának


Toborzókampányt indított a Magyar Honvédség, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pedig leszögezte: a kaszárnya kapuja nyitva, várják a fiatalokat, ugyanakkor azt is elmondta, hogy nem hozzák vissza a sorkatonaságot. A tárca vezetője az orosz–ukrán háború, a beszerzések és a védelmi ipar mellett a nagy visszhangot kiváltó fiatalításról is beszélt, amelyről azt állítja: ez a magyar haderő, sőt, „mindannyiunk, valamennyi magyar érdeke”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Indexnek adott interjúban többek között arról beszélt: elhúzódó háborúra számít, nem fogunk fegyvert szállítani Ukrajnának, és folytatják a magyar haderő megújítását. Kitért arra is, hogy a katonai függetlenség és a nemzetgazdaság szempontjából is fontos a hadiipar újjáépítése, a fiatalítás következtében pedig emelkedik azok száma a fontos beosztásokban, akik részt vettek NATO-missziókban és a szövetség képzésein, vagy szolgáltak NATO-parancsnokságon. A fiatalítás – mint azt elmondta – egyéni elbírálás alapján zajlik, sokan vannak, akik 45 év felett, 25 év szolgálati viszony után is maradhatnak, és nem titok az sem, hogy egy fiatalokat magához vonzó, harcképes, gyors reagálású, high-tech haderő kiépítése a cél.

A honvédelmi miniszter attól tart, hogy elhúzódó háborúra számíthatunk. Mint kifejtette, a Nyugat mindenkit bele akar préselni a háborúba, és ma Európában már ott tartunk, hogy szinte elfogyott a béketábor, és mindenki háborúra készül. Kivéve minket, magyarokat. A mi álláspontunk a kezdetek óta világos: azonnali tűzszünetre és a béketárgyalások megkezdésére van szükség, hiszen életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet. Európában – a Vatikán mellett – ezzel az állásponttal sajnos egyedül vagyunk.

A haderőfejlesztés terén hatalmas lemaradást kellett ledolgozni – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Ennek kapcsán elmondta: a baloldal úgy gondolkodott, hogy a haderőfejlesztést meg kell és meg is lehet úszni. A megúszásban ők nagyon jók. Annak ellenére, hogy NATO-tagok voltunk, sikerült úgy lezülleszteniük a magyar haderőt, hogy volt rá példa, hogy összesen 17 tartalékos volt csak, a hadra fogható eszközökből meg annyi, amennyit éppen nem adtak el, vagy még nem esett szét. Szóval innen kellett indulni. Az ország gazdasági teljesítőképessége 2015–16 táján jutott el oda, hogy érdemben hozzá lehessen kezdeni a haderőfejlesztés munkájához. Egy haderő átfegyverzése a szovjet típusú eszközökről NATO-kompatibilis, modern, csúcstechnológiás eszközökre hosszú folyamat, és sokba kerül. De ma már ott tartunk, hogy azt mondhatom, folyamatosan érkeznek a modernebbnél modernebb eszközök, épül egy ütőképes high-tech hadsereg – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések