A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fennmaradhat egy kihalástól fenyegetett oroszlánalfaj Szenegálban


Sok állat pusztult el az orvvadászok, a haszonállataikat védő pásztorok vagy az élőhely eltűnése miatt


Fennmaradhat egy kihalástól fenyegetett, regionális oroszlánalfaj Szenegálban, miután nemrég három kölyök született a Niokolo-Koba Nemzeti Parkban – közölte a Panthera nevű állatvédő szervezet.

A három-négy hónapos állatok a nyugat-afrikai oroszlánok utolsó négy ismert populációjának egyikéhez tartoznak. Még az optimista becslések szerint is kevesebb mint négyszáz ilyen nagymacska él a térségben. A nyugat-afrikai oroszlánok közelebbi rokonságban állnak az ázsiai oroszlánokkal, mint az Afrika déli részén élőkkel.

Az állatvédők számára azonban reménykeltőnek bizonyult az elmúlt évtized, miután a szenegáli populáció egyedszáma megduplázódott, és 10-15-ről 30-ra nőtt. A Florence nevű, 9-10 éves nőstény oroszlán például már kilenc kölyköt hozott a világra a kutatók szerint, és még egy vagy két alomra számítanak tőle.

„Ez az egyetlen populáció Nyugat-Afrikában, amely növekedett” – mondta el Philipp Henschel, a Panthera regionális igazgatója.

A világszerte tevékeny, egyesült államokbeli székhelyű szervezet évek óta hivatalosan együttműködik a szenegáli nemzeti parkok igazgatásával.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2015 óta kihalás által veszélyeztetett fajként tartja nyilván a nyugat-afrikai oroszlánt. Egy szakmai konferencia hatására a kutatók felderítették a ragadozók összes vélt élőhelyét az Atlanti-óceántól a Niger folyóig.

„Az eredmények lesújtóak voltak” – mondta Henschel, rámutatva, hogy a huszonegyből már csak négy területen maradtak nyugat-afrikai oroszlánok.

Szenegálon kívül még két nigériai rezervátumban, valamint egy Burkina Faso, Niger és Benin határán található természetvédelmi területen élnek az állatok. Ott él a 2012-ben összeszámolt, mintegy négyszáz macskaféle kilencven százaléka. Ugyanakkor az állatra a dzsihadisták is felfigyeltek.

A szenegáli himnuszban is megénekelt nyugat-afrikai oroszlán egyedszáma 99 százalékkal csökkent a korábbiakhoz képest. Sok állat pusztult el az orvvadászok, a haszonállataikat védő pásztorok vagy az élőhely eltűnése miatt.

„Nyugat-Afrikában egy halott oroszlán sajnos még mindig többet ér, mint egy élő” – magyarázta Henschel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések