Hirdessen itt

A Down-szindróma világnapjának célja, hogy növelje a megértést, segítse a beilleszkedést


A meteorológiai tavasz első napja a Down-szindróma világnapja, amelynek az idei mottója: „Velünk, nem pedig értünk”. Ezt a mondatot egyre több intézmény, szolgáltatás és szervezet szem előtt tartja, így több lehetőséget kaphatnak a Down-szindrómával élő emberek a beilleszkedéshez a társadalomba.


A Down-szindróma a leggyakoribb veleszületett kromoszóma-rendellenesség. Nevét John Langdon Down angol orvos után kapta, aki 1866-ban írta le elsőként a tünetegyüttest. 21-es triszómiaként is szokták emlegetni, ami a 21. kromoszóma triplázódására utal. Ebből adódóan a Down-szindróma világnapja 2006 óta minden év március 21. napjára esik. Az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. A rendezvények célja, hogy növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Ezen a napon sokan felemás zoknit szoktak viselni, ezzel is felhívva a figyelmet, hogy minden ember értékes és egyenlő tagja társadalmunknak.
Március 21. a hivatalos tavasz első napja is, ami szintén arra emlékeztet minket, hogy legyünk sokkal nyitottabbak, elfogadóbbak.

A Down-szindróma egy veleszületett genetikai eltérés. Fontos megemlíteni, hogy véletlenszerűen alakul ki, így sem az anya, sem az apa nem felelős érte. A szindrómának vannak jellemző külső jegyei is, mint például a mandula alakú szem. Képességeik viszont nagyon eltérőek lehetnek. Közös jellemzőjük, hogy az intellektuális teljesítményükben egy kis lemaradás van.

Azt viszont sokszor elfelejtjük, hogy nem csak ez határozza meg, mennyire értelmes egy élet. Alapvető emberi értékekkel és tulajdonságokkal ők is rendelkeznek, hiszen minden ember egyedi és megismételhetetlen, emellett a Down-szindrómával élő emberek általában nagyon vidámak, segítőkészek, empatikusak is. Mégis ma is sokat kell küzdeniük az elfogadásért, hogy megtalálják a helyüket egy olyan társadalomban, amely nem rájuk lett szabva.

Szerencsére viszont egyre több megmozdulás és szervezet segíti őket. Ilyenek többek között egyes vendéglátóhelyek, ahol Down-szindrómával élő és egyéb intellektuális képességzavarral élő személyek szolgálnak fel. Ilyen például a Premier Kultcafé, vagy a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem.

De a kulturális, művészi életben is egyre több szerepet kaphatnak. Például a MáSzínházban értelmi fogyatékos és tipikus fejlődésű gyerekek és felnőttek közösen alkotnak egy színházi közösséget. A feladatuk, céljuk nagyon nemes: „A MáSzínházban 2005 óta folyó pedagógiai és művészeti munka lényege, hogy értelmi fogyatékos tagjainkat nem tekintjük sajnálatra méltó lényeknek. Sokkal inkább olyan egyénekként kezeljük őket, akiknek megvannak a saját adottságaik és személyiségük – ahogy nekünk, orvostudományi szempontból ép embereknek is. Ezek közül egy tulajdonság csupán a fogyatékosságuk.”

Ez a szemlélet tökéletesen illeszkedik a Down-szindróma világnap 2023-as mottójához. „Velünk, nem pedig értünk.” Előadásaikat, amelyek bárki számára elérhetőek, folyamatosan bővítik, a honlapjukon vásárolhatunk jegyet a márciusi és áprilisi színdarabjaikra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések