A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

115 éve született Wass Albert


"A magyar író feladata minden időben az, hogy írjon, szóban és szellemben magyarul. Ha ezt teszi, nem kell politizáljon. Mert ha magyarul ír, magyar szellemben, lelkiismeretének és felelősségének parancsa szerint s nemzete iránt érzett aggódó hűséggel, ez már több mint politika. Ez már honvédelem." 

1908. január 8-án született az egyik legnagyobb hatású magyar író, Wass Albert.

Gróf szentegyedi és cegei Wass Albert 1908. január 8-án született a Kolozsvár és Marosvásárhely között fekvő Mezőségben, Válaszúton. 

A család eredete egészen az Árpád-korig vezethető vissza, egyike Erdély legrégibb nemesi családjainak. Őseinek Mária Terézia adományozott grófi címet 1744-ben.

Wass Albert 1979-ben publikált rövid önéletrajzában így fogalmazott:

„Az első világháború következményeképpen 1918 decemberében a román hadsereg elfoglalta szülőföldemet, Erdélyt, ami addig Magyarország részét képezte. 1919. január 19-én, tízéves kisfiúként részt vettem azon a kolozsvári utcai tüntetésen, ahol a magyarok önrendelkezési jogukat követelték, annak szellemében, ahogyan azt az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Wilson meghatározta. A tömegre rálőttek a románok. Családomból többen megsebesültek, néhányukat letartóztatták és megverték. Amint megpróbáltam fedezéket keresni magamnak, golyók süvítettek körülöttem és emberek hullottak a földre mindenfelé. Ez volt számomra a megváltozó világ első bemutatkozása.”

Az írásból tudjuk, hogy alapfokú tanulmányait Kolozsváron végezte el, majd Debrecenben, Hohenheimban és Párizsban tanult tovább. Már diákként a Debreceni Újság, a Budapesti Hírlap és az Ellenzék című lapok munkatársaként dolgozott.

Első könyve, egy verseskötet, 1927-ben jelent meg, 1934-ben publikálta első regényét Farkasverem címmel, mely hamarosan sikerkönyvvé vált. E mű hozta el számára a Baumgarten-díjat, emellett számos irodalmi társaság tagjává fogadta.

Mint tartalékos tisztjelöltet 1942 májusában behívtak egy három hónapos kiképzésre, melynek végeztével a Magyar Királyi Lovasság zászlós rangját kaptam – írta önéletrajzában.

A második világháború utolsó szakaszát katonatisztként élte át.

Nem várta meg Észak-Erdély újbóli román elfoglalását, 1945 húsvétján átlépte a nyugati határt, az emigrációt választotta.

Először Németországban élt, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. A floridai egyetemen európai irodalmat és történelmet tanított, megalapította az Amerikai Magyar Szépmíves Céhet, emellett lapokat szerkesztett, fontos szerepet töltött be a magyar emigráció szellemi életében.

A kolozsvári népbíróság 1946-ban – távollétében – háborús bűnösnek kiáltotta ki. A román hatóságok többször kérték kiadatását, de ezt az amerikai hatóságok bizonyíték hiányában mindannyiszor elutasították.

Németországban adták ki az Adjátok vissza a hegyeimet! című regényét, Buenos Airesben jelent meg A funtineli boszorkány című regénytrilógiája, Torontóban az Elvásik a veres csillag című regénye.

Erdélyről, a magyar sorsról szól a Valaki tévedett, valamint a Kard és kasza. Utóbbi egy többgenerációs családi életrajz formájában tekinti át a magyar történelmet 1050-től egészen a jelenkorig, a saját, ősi nemzetségének történetén keresztül.

Wass Albert a rendszerváltozásig Magyarországon szinte ismeretlen volt, művei csak 1989 után jelenhettek meg. Haza szeretett volna térni, de erre már nem került sor, 1998. február 17-én a floridai Astonban öngyilkos lett. Hamvait 1999. augusztus 7-én a marosvécsi református templom kriptájában helyezték örök nyugalomra.

Megkapta többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, a posztumusz Magyar Örökség Díjat, valamint az alternatív Kossuth-díjat.

Életművét 2019-től az Erdélyi Szalon Könyvkiadó gondozza, amely elsőként kezdte meg a kritikai kiadást az életmű kapcsán. Az újonnan kiadott kötetek az eredeti szövegeket tartalmazzák, pótolva a rendszerváltás óta eltelt időszak kiadványainak hiányait.

Turcsány Péter költő, író, műfordító szerint a magyar nemzet történelmi sorskérdései és az ezekre adott egzisztenciális válaszok adják novellái és regényei nagy részének fő témáit.

Utóbbi negyed évezredünk társadalmi kérdéseinek úgymond Mengyelejev-táblázata rajzolódik ki művei által.

– írta róla.

Molter Károly író, kritikus, irodalomtörténész pedig így méltatta Wass Albertet:

Természetérzéke, tájmegidéző képessége csodálatos. Művei szélesen hömpölygő, robbanó erejű, nagyvonalú alkotások. A fiatal erdélyi prózaírók közül kiválik egyéni hangjával, látásmódjával; izgalmas történetei úgy áradnak belénk, mint egy forró vérhullám.

Megítélése a mai napig heves vitákat vált ki: az irodalomtörténet szinte tudomást sem vesz róla, miközben a legolvasottabb magyar írók közé tartozik. Egy dolog azonban vitathatatlan: ha fellapozzuk A magyarságtudat gyakorlata című írását, annak mondanivalója időszerűbb és helytállóbb, mint valaha:

Első feladatom tehát az, hogy megmaradjak magyarnak. Második, hogy magyar voltomat megismertessem a környezetemmel s ezen keresztül megismertessem velük nemzetemet és barátokat szerezzek elnyomott népemnek. S végül, hogy jelen helyzetemben mindenkor hűséggel őrizzem nemzetem múltját, szolgáljam jövendőjét, s nemzeti örökségemet csorbítatlanul adjam tovább annak, aki majd a nyomomba lép. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések