A klasszikus házi erőleves valódi vitaminbomba a hűvösebb napokon.
Egy nagy tányér klasszikus házi erőleves a legjobb gyógymód megfázásra vagy akár csak az őszi-téli rosszkedvre. A gazdag leves a marhahústól lesz szép színű és erőteljes ízű. Bár sokáig fő, valódi munka kevés van vele. Az erőlevest a klasszikus húslevestől a belefőzött felvert tojásfehérje és a darált hús különbözteti meg.
Hozzávalók 6 személyre
👉 80 dkg húsos marhacsont
👉 50 dkg csirkeaprólék
👉 30 dkg darált sovány marhahús
👉 15 dkg kelkáposzta
👉 10 dkg gomba
👉 4 sárgarépa
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 4 zellerszár
👉 2 fehérrépa
👉 2 tojásfehérje
👉 2 evőkanál só
👉 1 nagy hagyma
👉 1 kisebb zellergumó
👉 1 paprika
👉 1 evőkanál sűrített paradicsom
👉 1 evőkanál egész bors
👉 1 teáskanál szerecsendió
Elkészítés:
A marhacsontokat és a csirkeaprólékot dobd forrásban lévő vízbe, forrald egy-két percig, majd szűrd le, és mosd át őket. A leveses fazékba önts bele két tojásfehérjét, és kézi habverővel enyhén verd fel őket. Adj hozzá egy evőkanál sűrített paradicsomot, keverd el vele, majd jöhet hozzá a darált hús. Ezzel is keverd el, majd öntsd fel nagyjából három liter vízzel. Add hozzá a sót, és folyamatos kevergetés mellett tedd fel főni. Amikor felforrt, tedd bele a leforrázott csontot és aprólékot. Vedd a lángot takarékra, és így fedő nélkül gyöngyöztesd a levest két és fél - három órán át.
Közben a zöldségeket alaposan mosd és hámozd meg, vágd őket nagyobb darabokra, és add a gyöngyöző leveshez. A hagymát és a fokhagymagerezdeket héjukkal együtt, egészben add hozzá. Dobd bele az egész zellerszárakat is, és ha szükséges, öntsd még fel egy kevés vízzel.
Két és fél - három óra múlva a leves gyönyörűen kitisztul, a zöldségek és a húsok pedig megpuhulnak. Ekkor húzd le a tűzről, húsz percig hagyd ülepedni, utána pedig merőkanál vagy papírtörlő segítségével szedd le a tetejéről a zsírt. Egy szűrőt bélelj ki valamilyen textíliával, például textilpelenkával vagy gézlappal, és ezen keresztül szűrd át a levest. Így lesz a legtisztább. Még kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá egy kevés sót.
0 Megjegyzések