A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az USA 2022-ben csaknem megduplázta a fegyvereladásokat a NATO-tagállamoknak


A NATO-államoknak számára történő amerikai fegyvereladások száma és értéke 2022-ben csaknem megduplázódott – jelentette csütörtökön a Foreign Policy magazin. Mivel az ukrajnai konfliktus kiüríti az európai katonai készleteket, a vezető amerikai fegyverkereskedők részvényeinek árfolyama az egekbe szökött. 

Az amerikai kormány 2021-ben 14 nagyobb fegyvereladást hagyott jóvá a NATO-tagállamoknak, összesen mintegy 15,5 milliárd dollár értékben – állapította meg a magazin a Pentagon adatainak elemzésére hivatkozva. A 2022-es év végére 24 értékesítést hagyott jóvá, nagyjából 28 milliárd dollár értékben.

Bár ezen üzletek némelyikéről már évekkel korábban tárgyaltak, Oroszország ukrajnai katonai művelete miatt a NATO európai tagjai sürgetően igyekeztek növelni katonai kiadásaikat, és pótolni az ukrán hadseregnek adományozott elavult járműveket, fegyvereket és lőszereket.

Lettország, Litvánia és Észtország mind megrendelte a HIMARS többszörös rakétavető rendszereket (MLRS), ugyanazokat a rendszereket, amelyekből az USA több tucatnyit adott Ukrajnának. E hónap elején az amerikai külügyminisztérium engedélyezte 116 M1A1 Abrams harckocsi eladását Lengyelországnak, miután Varsó elküldte szovjet korabeli T-72-es és hazai gyártású PT-91-es harckocsiját a kijevi erőknek.

Az Ukrajna felfegyverzésére irányuló roham közepette az európai és amerikai fegyverkészletek a médiajelentések és a magas rangú tisztviselők beismerései szerint fogyóban vannak. A szövetségesei számára eladott fegyvereken kívül az Egyesült Államok február óta több mint 110 milliárd dollár katonai és gazdasági támogatást nyújtott Kijevnek, és december 21-ig mintegy 21 milliárd dollár értékben szállítottak fegyvereket Ukrajnába.

Az amerikai készletek példátlan megterhelése – Washington szeptemberig például egy évtized alatt gyártott Javelin rakétát adott Kijevnek – rekordnyereséget eredményezett a fegyveriparnak.

Az Egyesült Államok négy legnagyobb védelmi ipari vállalata mindannyian történelmi csúcson vagy annak közelében zárják az évet. A Lockheed Martin részvényeinek árfolyama jelenleg 37%-kal magasabb, mint tavaly ilyenkor. A Boeing részvényei, amelyek a Coronavírus-járvány miatt világszerte leállt járatok miatt zuhant, most az ukrajnai konfliktus hatására felértékelődött, és jelenleg nagyjából ott áll, ahol egy évvel ezelőtt.

A Raytheon részvényeinek árfolyama idén 17%-kal, míg a General Dynamicsé 18%-kal emelkedett.

E vállalatok sikere annyira összefonódott az ukrajnai fegyverek iránti kereslettel, hogy a Northrop Grumman, a Raytheon, a Pratt & Whitney és a Lockheed Martin e hónap elején fogadást is szponzorált a washingtoni ukrán nagykövetségen, ami vitát váltott ki, amikor a meghívókon a logójukat tüntették fel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések