Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Zamatos és egészséges – ezért kellene neked is több szilvát enned


Görögdinnye, őszibarack és szeder - talán ezek a legkedveltebb szezonális gyümölcsök, amelyeket jelenleg megtalálunk az élelmiszerboltok polcain, a zöldségeseknél és a termelői piacokon. 

Bár mindegyiknek megvannak a maga jótékony tulajdonságai, mellettük nem érdemes elfeledkeznünk egy másik fontos, zamatos és egészséges gyümölcsről, a szilváról sem. Sokan a székrekedés enyhítésének reményében fogyasztják csak, aszalt formában, vagy még akkor sem, pedig jóval több figyelmet érdemelne.

Tele van gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal

A szilva remek forrása néhány fontos tápanyagnak - köztük a C- és E-vitaminnak, miközben alacsony a cukortartalma. Vannak benne antociánok is, vagyis egy vízoldékony színanyagcsoport. Tulajdonképpen pigmentek, amelyek bizonyos gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények feltűnő színeiért felelősek, és diabéteszellenes, rákellenes, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatást tulajdonítanak nekik. Különösen nagy mennyiségben találhatóak meg a szilva héjában, így előnyösebb, ha az ízletes gyümölcsöt nem hámozod meg, mielőtt ennél belőle - írja a bien.hu.

Jót tesz az emésztésnek és a bélrendszernek

Nem csoda, hogy a szilvához legtöbben a székrekedés enyhítését kötik, hiszen rost- és víztartalmának köszönhetően remek hatással van az emésztés és a bélrendszer működésére. Egy közepes méretű szilva csaknem egy gramm rostot tartalmaz, a rostok pedig fontosak az emésztés és a rendszeresség szempontjából. Emellett a becslések szerint a szilva 80 százaléka víz, ami szintén segíthet a dolgok mozgásában. De ha általában véve állandó emésztési problémákkal vagy nem sikerül leadnod azt a pár kilót, amire még vágysz, akkor is érdemes akár minden nap is megenned néhány szilvát.

Segíti a vércukorszint szabályozását

A friss, egész szilva alacsony cukortartalmú, és azáltal, hogy egy adiponektin nevű hormont is szállít, segíthet a vércukorszint egyensúlyának megtartásában. A szilva rosttartalma pedig azért is túlmutat a székrekedés enyhítésében való szerepén, mivel a vércukorszint emelkedését is segít megelőzni. Vagyis a szilva általában nem emeli meg jelentősen a vércukorszintet, így egészséges nassolnivaló azok számára, akiknek ezen a téren fokozott óvatossággal kell eljárniuk. Egy tanulmány ráadásul azt is megállapította, hogy a szilva nagyobb bevitele a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozható.

Egészséges a szívünknek

A kutatások azt mutatják, hogy a szilva a szív egészségét is védi. Egy nemrégiben végzett tanulmány kimutatta, hogy a szárított szilva csökkentheti a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri betegségek egyéb kockázati tényezőit, például a gyulladást és az antioxidáns kapacitást. Ennek oka, hogy a már korábban említett antociánokról az is kiderült, hogy a fokozott bevitelük ezeket a jótékony hatásokat is képes kiváltani.

Friss, vagy inkább aszalt szilvát válassz?

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy vajon a szilva és az aszalt szilvan egyformán táplálóak és jótékony hatásúak-e az egészségedre, vagy valamelyik formának kell-e elsőbbséget élveznie? Nos, az aszalt szilvának valamivel magasabb a kalória, a rost és a K-vitamin tartalma. De alapvetően nincs szükség arra, hogy valamelyiket előnyben részesítsd. Összességében talán szezonban érdemesebb a friss, lédús szilvát választani, amikor pedig nem elérhető, a cukrozatlan aszalt szilva is abszolút jó opció.

Ami pedig a felhasználási módot illeti, önmagában is remek íze van mindkét opciónak. A friss szilva rendkívül sokféleképpen felhasználható: készülhet belőle hideg gyümölcsleves, szilvás gombóc, húsok kísérője, turmix, vagy lehet pudingok, zabkásák és joghurt feltétje. Az aszalt szilva leginkább utóbbiakhoz illeszkedik, de biztosan te is találsz legalább egy olyan verziót, ami megfelelő számodra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések