A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sajtóhírek szerint Putyin téli offenzívára készül


Moszkva késő ősszel, a tél folyamán négy megyét akar elvenni Ukrajnától. 

A megjelent sajtóinformációk szerint Oroszország az eddiginél nagyobb mozgósításba kezdhet, az eredetileg bejelentett 300 ezer tartalékos helyett több mint egymillió orosz kaphat behívót, ugyanis Moszkva célja, hogy késő ősszel és a téllel négy megyét akar megszállni. 

A késő őszi, téli hónapok mind politikailag, mind harcászatilag teljesen új feltételeket teremthetnek az ukrajnai háború dinamikáját illetően –írja elemzésében a Portfólió, majd hozzáteszik, a mozgósítottak nagy arányban perifériaterületeken élő orosz kisebbségekből és moszkvai, szentpétervári belvárosi régiókból származnak, jelentős részben nem rendelkeznek katonai kiképzéssel és Szergej Sojgu ígéretével ellentétben még diákokat is behívtak.

A jelentések szerint az ukrán katonák motiváltabbak, azonban alacsony soraikban a jól képzett katonák száma. A szakértők szerint a háború során kulcstényező a morál és nem biztos, hogy akár egymillió orosz ember bevonása majd az ő oldalukra dönti a csata kimenetelét. 

Állítólag a tartalékosok egy része rendfenntartó, logisztikai és objektumvédelmi feladatokat fog ellátni, hogy a hivatásos katonák a frontra vonulhassanak. 

Azt nem tudjuk pontosan, Oroszország reguláris képességei milyen károkat szenvedtek az ukrajnai háború során, de csak ha az eszközveszteségekből indulunk ki, valószínűleg igencsak jelentősek a számok”

– írják.

Az orosz hadsereg eleinte Donbasz gyors elfoglalására koncentrált, azonban ez csak részben sikerült Luhanszk megye megszállásával, Donyec megye közel felét még az ukránok tartják ellenőrzésük alatt.

A Zaporizzsja, Herszon, Donyec és Luhanszk megyében zajló népszavazások azt jelentik, hogy az orosz műveleti célok jó eséllyel ezekre a megyékre fognak koncentrálódni”

– közölték. 

Az adatok szerint Herszon megye kb. 10%-át, Zaporizzsja 30%-át, beleértve magát Zaporizzsja várost, illetve Donyec megyében a 40%-os terület mellett öt nagyobb várost ellenőriz az ukrán haderő. A szakértők a mostani irányt stabilnak látják, ám amennyiben nem a terv szerint haladnak majd, úgy a hadműveleti célok újra megváltozhatnak. Moszkva abban bízik, hogy a következő hónapokban az ukrán hadseregnek elfogy a nemzetközi támogatottsága és jelentősen csökken a kijevi erők morálja. 

A raktári készlet mozgósítása mellett az is látható, hogy Oroszország próbál külföldi forrásokból fegyvereket beszerezni. Az iráni drónok már megjelentek Ukrajnában, szó volt még arról is, hogy Észak-Korea segítené ki az oroszokat 122 és 152 milliméteres tüzérségi lőszerrel. Mind a tüzérségi, mind a drónképesség döntő fontosságúnak bizonyult eddig az ukrajnai háborúban, ráadásul igencsak úgy tűnik, hogy az iráni drónok kifejezetten jól működnek – írja a Portfólió.

Könnyen lehet a lap szerint, hogy Moszkva bővíti a külföldi beszerzési forrásait és nem kizárt, hogy Irántól további eszközöket szerez be. 

Oroszország stratégiai csapásmérő arzenáljában nem csupán nukleáris fegyverek találhatók meg, hanem nagy rombolóerejű termobárikus bombák, kazettás bombák, foszforbombák és nehézbombázók tömkelege is”

– jelentették ki, majd azzal folytatták, ezek használata közel sem jár akkora politikai kockázattal, mint egy nukleáris fegyveré.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések