A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újra hódítanak nagyanyáink tartósítási praktikái


A titok nyitja a zsír. 

A magyar ember élelmes, bármilyen helyzetben feltalálja magát, s akármilyen nehézségekbe ütközik, végül megtalálja a megoldást. Így voltak ezzel nagyanyáink is, akik ha kevés volt a termény, ha aszály volt, vagy betegség sújtotta az állatokat, akkor is megtalálták a család ellátásának a módját, de voltak praktikáik a zöldség, gyümölcs, gabona, hús tárolására is, hogy nehezebb napokon is legyen mit enni a családnak.

Mi napjainkban ha húst akarunk tárolni, a fagyasztóba rakjuk a készleteket. Pedig van más módja is a tartósításnak. Olyan módja, amit mára kissé elfeledtünk, pedig utánozhatatlan és garantáltan tartósítószer mentes ízekhez juthatunk, ha alkalmazzuk.

Tartósíthatjuk a húst zsírban is. Gyermekkorunkból ismerős lehet az eljárás, Weiland Anikótól megtudtuk azt is, hogyan érdemes napjainkban csinálni.

A sertés húsát szeletekre vágjuk, lehet tarja, lapocka, dagadó, oldalas, császár szalonna, csak ne legyen száraz. Besózzuk és lábasba vagy más sütőedénybe tesszük, annyi sertés zsírral, hogy bőven ellepje a húst. Ebben sütjük 70-90 percig, ez idő alatt megpuhul, és szép pirosra sül. Ha megsült, elzárjuk alatta a lángot, üvegekbe rakjuk a húst, és ráöntjük a forró zsírt úgy, hogy bőven ellepje. Mikor kihűlt lezárjuk az üveget, és hideg helyen tároljuk. Ez lehet pince, kamra, akár hűtőszekrény, ha meleg van. Akár 1 évig is eláll

– árulta el Anikó. Régen nagyanyáink nagyobb bödönbe rakták el így a húst, az is megoldás ma is, de akkor arra kell vigyázni, hogy a bontás után is ellepje mindenhol a zsír a húst. Az üveges elrakás előnye, hogy adagokra van osztva, így nem kell minden húst megbolygatni, csak azt, ami egyszerre el is fogy.

A folyamat hurkával, kolbásszal is nagyszerűen kivitelezhető, de isteni így a liba és kacsasült is.

Ha nem akarunk ekkora időre előre húst tárolni, de néhány hétre jól jönne a finom ízletes falat szalámi helyett, kipróbálhatunk egy másik módszert is. Ehhez nem kell más mint nagy adag hús, fűszerek, üvegek.

Lapockát vagy karajt nagyobb darabokra vágunk, majd sóból, pirospaprikából, borsból előre elkészített fűszerkeverékbe forgatjuk a húsokat. A befűszerezett húsokat ezután egészborssal, babérlevéllel és fokhagymával az üvegekbe rakjuk, és egy konyharuhával kibélelt nagyobb edénybe feltesszük főni. A víz felforrása után takarékon még három órán keresztül főzzük. Kivétel után letakarva hagyjuk őket kihűlni.

Egy nap múlva akár fogyasztható is, de 30 napig eláll a hűtőben.


Legyen portálunk mentora, támogatását olvasókártyával honoráljuk

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések