Ez a sós ír krumplis lepény tökéletes reggelire vagy köretnek, ugyanis puha, omlós és nagyon finom.
A gyúrt tésztából készült ír vagy skót krumplis lepény neve megtévesztő, angol nyelvterületen ugyanis ezt is scone-nak hívják, pedig nem sok köze van az édes angol pogácsához. Inkább egy vastag tésztájú palacsintára emlékeztet, amiből már néhány darab is elég, hogy eltelítsen.
Hozzávalók 4 személyre
👉 50 dkg krumpli
👉 12 dkg liszt (amennyit felvesz)
👉 3 dkg vaj
👉 1 tojás
👉 1 teáskanál sütőpor
👉 0.5 tesákanál só
Elkészítés:
A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, még melegen törd össze, és hagyd kihűlni. Ha már szoba-hőmérsékletű, add hozzá a tojást, a vajat, a sütőport, és fokozatosan annyi lisztet, hogy jól gyúrható, tésztát kapj. Dolgozd össze, majd formálj belőle két gombócot. Lisztezett deszkán nyújtsd ki őket kör alakúra, és vágd a köröket négy-négy cikkre. Serpenyőben kis lángon oldalanként öt perc alatt süsd meg a lepényeket. Sütőben 200 fokon is kisütheted őket, ebben az esetben negyedóra kell nekik.
Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
0 Megjegyzések