Ha valami igazán nosztalgikus hangulatú édességre vágysz, készítsd el a hagyományos omlós meggyes pitét, amelynek a tésztája és a tölteléke külön-külön is fantasztikus.
A hagyományos, omlós pite meggyes töltelékkel is fantasztikusan finom. Tejfölös gyúrt tésztát használj hozzá, amelyet ízlés szerint tepsiben vagy piteformában egyengess el. Ha csak viszonylag kisebb méretű formád van, felezd el a megadott mennyiséget.
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához
👉 50 dkg liszt
👉 25 dkg vaj
👉 15 dkg porcukor
👉 1 csomag sütőpor
👉 1 egész tojás
👉 1 tojássárgája
👉 1 kis doboz tejföl
A töltelékhez
👉 1 kg meggy (maggal együtt mérve)
👉 5 dkg darált dió
👉 3 dkg porcukor
👉 3 evőkanál meggylekvár
👉 3 evőkanál zsemlemorzsa
👉 1 csipet fahéj
A tetejére
👉 1 felvert tojás
Elkészítés:
Először a tésztát állítsd össze. A sütőporral elkevert lisztet morzsold el a vajjal, add hozzá a cukrot, az egész tojást és a sárgáját, a tejfölt, gyúrj belőle sima, ruganyos tésztát, és tedd a hűtőbe egy órát pihenni.
Közben a meggyet mosd meg, magozd ki, és forgasd össze porcukor, dió és fahéj keverékével. A pihentetett tésztát válaszd ketté. Az egyikből nyújts egy lapot vagy kört, helyezd el egy tepsiben vagy piteformában, szurkáld meg, kend meg lekvárral, szórd meg zsemlemorzsával, majd egyengesd el rajta a meggyet. Fedd be a tészta másik, kinyújtott felével, szurkáld meg villával ezt is, kend meg felvert tojással, és told a sütőbe fél órára, amíg szép színt kap.
Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
0 Megjegyzések