A krumpli valószínűleg a te étrendednek is szerves részét képezi. Finom, egyszerű elkészíteni, és rengeteg módon variálható, attól függően, hogyan sütöd, főzöd, és milyen fűszerekkel dobod fel. Ezért aztán felmerülhet benned is a kérdés, hogy milyen hatással lehet rád az, ha valamilyen formában minden nap fogyasztod? Most eláruljuk!
A benne lévő ásványi anyagok
Először is vegyük át, mi van a burgonyában. A héja például nagyon gazdag káliumban, ami a szíved egészsége szempontjából sokat számít - írja a bien.hu.
Mindemellett magnézium és vas is található benne, amelyek felszívódását nagyban segíti a C-vitamin-tartalma. Ha például emésztési gondokkal küzdesz, akkor érdemes még többet fogyasztanod belőle, hiszen nagyon szuper rostforrás, és a gyomrodra is pozitív hatással van – legjobban ez a főtt és sült burgonya esetében mutatkozik meg. Az olajban sült változatokkal viszont bánj mértékkel, hiszen ilyen formában jóval károsabb lehet!
Azonban csőben sütve, főve, levesben felhasználva egyaránt nagyon egészséges fogyasztani.
A koleszterinszintedre is hat?
Sokan azt hiszik, hogy ha napi szinten legalább egyszer, de akár többször is krumplit fogyasztanak, akkor az előbb-utóbb a koleszterinszintjükben negatívan fog megmutatkozni.
Ez azonban nincs így, legalábbis olyan értelemben nem, hogy maga a burgonya nem tartalmaz koleszterint. Azonban az, hogy miként készíted el, már hozzáadhatja ezt, és ilyenkor tényleg romboló hatással lehet az egészségedre.
Sajnos a sült krumpli, a chipszek, és minden, ami ilyen módszerrel készül, koleszterinszint tekintetben nem túl előnyös rád nézve.
Ezeket próbáld meg inkább mellőzni.
Diéta esetén sem tiltólistás
A diétázók szemében sokszor messziről kerülendő ételnek számít egy burgonyás fogás. De biztos, hogy olyan rossz hatással van ez a külsőnkre és az alakunkra?
Olajban sütve kétségkívül igen a válasz a kérdésre, de ha forró vízben alaposan megfőzöd, még hasznos is lehet a diétád szempontjából. Hiszen így sokkal hamarabb érzed azt egy étkezés után, hogy jóllaktál, később leszel éhes, és kevesebbet is eszel például az ebédnél.
A krumpli szépítő hatással van a bőrre, sőt, még a stressz-szintedet is csökkentheti, valamint a depresszióra is pozitívan hat.
Cukorbetegként csak óvatosan
Azonban vannak olyanok, akiknek nem túl ajánlatos a burgonya fogyasztása, főleg nem nagy mértékben!
Például azok az emberek, akik diabétesszel küzdenek, lehetőség szerint legyenek óvatosak ezzel az étellel. Ugyanis egyes krumplifajták kimondottan magas glikémiás indexszel rendelkeznek, és lehet, hogy te az étteremben megrendelve azt hiszed, nem lesz bajod tőle, de könnyen az ellenkezője is bekövetkezhet.
Ha viszont nem forrón fogyasztod, hanem megvárod, amíg kihűl, a vércukorszintre gyakorolt hatása 25%-kal lecsökken!
Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
0 Megjegyzések