Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Áfonyás rácsos pite sok-sok gyümölccsel: ez a tökéletes tészta titka


Áfonyás töltelékkel isteni finom rácsos pitét is készíthetsz.


A gyúrt tésztából készült rácsos pite áfonyás változatban is elképesztően finom. A tészta elkészítésénél fontos, hogy minden hozzávaló jéghideg legyen. Az összeállítás közben gyorsan dolgozz, hogy a kezed se melegítse fel az alapanyagokat.

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához
👉 30 dkg liszt
👉 20 dkg vaj
👉 10 dkg porcukor
👉 2 evőkanál hideg víz
👉 1 teáskanál sütőpor
👉 1 tojás + 1 a kenéshez
👉 1 csipet só
👉 vaj és liszt a forma kikenéséhez

A töltelékhez
👉 45 dkg áfonya
👉 2.5 evőkanál cukor
👉 1 citrom leve és reszelt héja
👉 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés:

A lisztet előbb keverd el a cukorral, a sütőporral és a sóval, majd morzsold el a vajjal. Ha már morzsalékos, üsd hozzá a tojást, keverd bele a vizet, és gyúrj belőle sima tésztát. A kapott masszát oszd el kétharmad-egyharmad arányban, csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe fél-egy órára.

Amíg a tészta pihen, állítsd össze a tölteléket. Az áfonyát mosd meg és csepegtesd le. Keverd el a cukorral, a citrom levével és héjával, valamint az étkezési keményítővel.

Ha a tészta pihentetési ideje letelt, egy piteformát kenj ki vajjal és szórj meg liszttel. A nagyobbik adag tésztát nyújtsd ki kör alakúra úgy, hogy a piteformába beférjen, és belül az oldalait is befedje. Szurkáld meg villával, és oszd el rajta az áfonyás tölteléket. A másik adag tésztát is nyújtsd ki, vágj belőle két centi vastag, hosszú csíkokat, és rács alakban helyezd el őket az áfonya tetején. Kend meg felvert tojással, és told 170 fokos sütőbe nagyjából 30 percre, amíg szép színt kap.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések