A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Deutsche Welle: súlyos gazdasági válság fenyegeti Magyarországot


Súlyos gazdasági válság fenyegeti Magyarországot, nem tartható fenn az a költséges rendszer, amellyel Orbán Viktor kormányfő lekenyerezi a társadalom nagy részét, véli a DW kommentárja. 

Fene nagy Putyin-barátságával a magyar miniszterelnök elszigetelte országát, kezdi elemzését a Deutsche Welle, amelyet a Hvg.hu szemlézett. Az Európai Unió (EU) leállíthatja a támogatásokat, Orbán Viktor szociális modellje kudarccal fenyeget, Magyarország így fordulópont előtt áll, írja a szerző, Keno Verseck, aki szerint a magyar kormányfő jó egy évtizede folyamatosan nem hagyja nyugton az uniót. Brüsszel mindezidáig azonban nem találta meg a módját, hogy hatékonyan megbüntesse,

amiért antidemokratikus alapon átalakította Magyarországot.

Ehelyett felmorzsolódott a vitában, hogy kellene-e valamit tenni és mit. Orbánnak viszont mindig sikerült taktikázással megvezetnie, illetve a vétóval megzsarolnia az uniót.

De lehet, hogy megfordul a szél, veti fel a szerző, mert most minden területen szemből fúj. A Kremllel kialakított szoros kapcsolat miatt Budapest teljes mértékben magára maradt, még legszorosabb szövetségesével, a lengyelekkel is tengelyt akasztott. A koronaalap befagyasztása kapcsán Brüsszel meglepően keménynek bizonyult, a korrupciós aggályoknak köszönhetően. És a következő hónapokban eldől, hogy lesznek-e szankciók a magyarok ellen a jogállami eljárás keretében, ismerteti a balliberális narratívát Verseck, hangsúlyozva azt is: látszik, hogy az országot súlyos gazdasági válság fenyegeti, és hogy

nem tartható fenn a költséges orbáni szociális modell, amellyel a miniszterelnök lekenyerezi a társadalom nagy részét.

A DW kommentárja szerint Budapest a mai napig nem ítélte el egyértelműen Oroszország háborúját, mi több, a Nyugatra hárítja a felelősséget. Többször is azzal vádolta az uniót, hogy a közösség a harcokat finanszírozza, nem a békét. Mindezeken túl sorra állást foglal a szankciók ellen.

Ám nagyon úgy néz ki, írja, netalántán reméli a szerző, hogy egyre több partner, valamint Brüsszel is arra a következtetésre jut: a magyar miniszterelnökkel nem lehet komolyan tárgyalni a demokráciáról, a jogállamról, az alapértékekről. Ennek pedig hamarosan következményei lehetnek, mert a Bizottságnak, illetve az Európai Tanácsnak nemsokára döntenie kell: elvesz-e forrásokat a magyar féltől, és ha igen, mennyit. És most már egyáltalán nem biztos, hogy akadnak olyanok, akik Budapest oldalára állnak, fűzi hozzá.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések