A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szerbia 500 millió köbméter földgázt tárolhat a magyarországi tározókban


Magyarország 500 millió köbméter földgáz tárolására enged át kapacitásokat Szerbia számára, segítve ezzel déli szomszédjának abban, hogy felkészüljön a télre, jelentette be Siniša Mali szerb pénzügyminiszter szerdai (május 25-i) Budapesti látogatása során. 

Mali miniszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kapott kapacitások feltöltését június végéig kezdik meg, így a Vajdaságban található törzsudvarnoki (Banatski Dvor) gáztároló kapacitásainak köszönhetően októberben már naponta 3 millió köbméter földgáz használatához férhet hozzá az ország, 6 milliót húzhat le novemberben, majd decemberben szintén, illetve további 6-6 millió köbmétert jövő év januárjában és februárjában, márciusban pedig további 3 millió köbmétert használhat majd az ország.

Így már a saját kapacitásai mellett fedezni tudja Szerbia az ország teljes földgázszükségletét a téli hónapokban.

Rámutatott, Szijjártóval folytatott beszélgetés eredményeképpen Szerbia nem csak tárolókapacitásokat kapott, hanem lehetőséget arra is, hogy ha szükség mutatkozik, földgázt vásároljon Magyarországtól.

Szijjártó Péter elmondta, a két ország közti stratégiai szövetségen és történelmi jelentőségű barátságon túl, az Ukrajnában zajló háború és az ebből fakadó törékenység és bizonytalanság az élet szinte minden területén most még inkább megnöveli Magyarország és Szerbia, a magyar és a szerb nemzet együttműködésének a jelentőségét. Mint mondta, Magyarország és Szerbia nagyon hasonló helyzetben van a földrajzi elhelyezkedés és az infrastruktúra általi meghatározottság tekintetében. „Mindkettőnk számára az energiaellátás biztonsága egy valós fizikai kérdés, és nem pedig valamifajta filozófiai, ideológiai elvont ügy. Megállapodtunk abban, hogy ebben a rendkívül kritikus időszakban, amikor az energiaellátás biztonsága egyáltalán nem természetes adottság, még inkább figyelemmel leszünk egymásra, és hozzájárulunk egymás energiabiztonságának garantálásához” – hangsúlyozta Szijjártó.

A miniszterek megállapodtak abban is, hogy

a két ország közötti villamos energia hálózatok összekötésének kapacitását megduplázzák.

Szijjártó szavai szerint, ez egy nagy beruházás lesz, 6-8 évet vesz igénybe. De ezt a munkát már most megkezdik, annak érdekében, hogy hosszú távon a két ország villamosenergia-hálózata is a jelenleginél nagyobb kapacitással legyen összekapcsolva – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Mali szerb miniszter pedig bejelentette, hogy már június első napjaiban Belgrádban várhatóan tárgyalóasztalhoz ül a Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivreda Srbije -EPS) és az MVM képviselet, hogy részletesebben kidolgozzák a miniszterek szintjén megfogalmazott megállapodást.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre reagálva Szijjártó kijelentette,

a regionális villamosenergia-tőzsdéhez (Szlovénia és Szerbia, azaz az ELES és Elektromreža Srbije hozott létre az európai EPEX SPOT tőzsdével együtt) Magyarország is csatlakozni kíván,

hiszen érdekelt a regionális együttműködésben, abban hogy a beszerzések közösek legyenek, hiszen a mostani rendkívül nehéz és bizonytalan helyzetben biztonságot ad az együttműködés, a közös beszerzések.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések