A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Közokirat-hamisítással próbálta elkerülni korábbi késedelmét az egerszalóki pár


A közokirat olyan papír alapú vagy elektronikus okirat, amelyet bíróság, közjegyző vagy más hatóság, illetve közigazgatási szerv ügykörén belül, a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő módon állított ki. 

A valódi közokirat mindenkivel szemben közhitelesen bizonyítja – többek között – a benne tanúsított adatok és tények valóságát. Éppen ezért rendeli a Büntető Törvénykönyv szigorúan büntetni a közbizalom elleni bűncselekmények körében a közokirat meghamisítását.

Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal, hogy ezt a bűncselekményt követte el két egerszalóki lakos, akikkel szemben az Egri Járási Ügyészség emelt vádat nemrégiben. A vádirat szerint egyikük (egy 35 éves férfi) 2020 augusztusában vásárolt egy személygépkocsit, amelynek eladását a korábbi tulajdonos bejelentette az okmányirodában. 

Mivel a vevő ugyanezt 15 napon belül elmulasztotta, a hatóság a kocsit ideiglenes hatállyal kivonta a forgalomból. Erről tudomást szerezve a férfi okirat hamisításra szánta el magát, amelynek keretében társával (egy 32 éves nővel) közösen későbbre dátumozta, valamint hamis aláírásokkal látta el az adásvételi szerződés nála maradt hiányos példányát, amelyet azután benyújtott a hatósághoz, remélve, hogy így mentesülhet a késedelem korábbi következményei alól. Ebben azonban csalódnia kellett, mivel cselekményével nemhogy javított, hanem éppenséggel rontott a helyzetén. 

A közhiteles gépjármű-nyilvántartásba – mint közokiratba – ugyanis nem jegyezték be az általa szolgáltatott valótlan adatokat, viszont a két szerződéshamisító ellen büntetőeljárás indult közokirat-hamisítás bűntettének kísérlete miatt.

A nyomozást követően benyújtott vádiratában az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság büntetésül kötelezze jóvátételi munkavégzésre az elkövetőket.

Magánokiratot is hamisítanak

Bűncselekményt nem csak közokiratra, hanem magánszemélyek egymás közötti jogviszonyában készült magánokiratra is el lehet követni. A Büntető Törvénykönyv egy évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni azt, aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot használ fel.

Éppen ezt tette az a 47 éves feldebrői férfi, aki ellen az Egri Járási Ügyészség szintén vádat emelt a napokban. A vádirat szerint a terhelt meg kívánta szerezni volt élettársa gépkocsiját, ezért még 2018 decemberében egy hamis adásvételi szerződést szerkesztett, amelyre mint eladóét a volt élettársa adatait és aláírását hamisíttatta rá, majd ismerőse révén a hamis szerződésre hivatkozva megpróbálta kicsalni a járművet a tulajdonosától. Ez ugyan nem sikerült, de a férfi ellen így is büntetőeljárás indult hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

Az ügyészség a nyomozás befejezését követően feltételesen felfüggesztette a büntető eljárást, azonban a felfüggesztés időtartama nem telt el eredményesen, ezért most vádemelésre került sor az ügyben. A vádhatóság a vádiratában közérdekű munkavégzés kiszabását indítványozta.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések