A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Portugál–román védelmi együttműködésről írtak alá megállapodást Bukarestben


A portugál-román védelmi együttműködés kiterjesztéséről és elmélyítéséről írt alá megállapodást csütörtökön Bukarestben a két ország védelmi minisztere António Costa portugál és Nicolae Ciuca román kormányfő jelenlétében.

A két miniszterelnök megerősítette: az Ukrajna elleni orosz agresszió idején Portugália és Románia együttműködik a NATO védelmi és elrettentő képességének megerősítésén a keleti szárnyon, és mindkét ország támogatja Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Úgy értékelték: Finnország és Svédország felvétele erősíteni fogja a NATO-t, semlegességük feladását pedig Oroszország idézte elő azzal, hogy a nemzetközi jogot megsértve katonai agressziót indított egy független, szuverén állam ellen.

"Portugália a földrész nyugati szélén helyezkedik el, de semmi kétsége nincs afelől, hogy védelmének keleti határa itt, Romániában és a többi keleti NATO-országban kezdődik. A határaik védelme nemcsak azt jelenti, hogy megvédjük magunkat, hanem azt, hogy megvédjük bármely szövetségesünket is" - hangsúlyozta Bukarestben a portugál miniszterelnök.

Costa szerint szükség esetén meghosszabbítják a portugál katonák hat hónapra tervezett romániai küldetését. A román védelmi tárca április közepén közölte: mintegy 220 portugál katona érkezik Romániába. A portugál miniszterelnök csütörtök délután Klaus Iohannis román államfő és Nicolae Ciuca miniszterelnök társaságában a dél-romániai Caracalra látogatott, ahol a NATO Romániában alakult dél-keleti nemzetközi hadosztályparancsnoksága keretében szolgálatot teljesítő portugál katonai alegységekkel találkoztak.

A román miniszterelnök szerint a kiváló portugál-román katonai együttműködés példája volt az, hogy Románia F-16-os harci repülőgépeket vásárolt Portugáliától. Bár sem a román védelmi tárca közleménye, sem a két miniszterelnök nem részletezte, hogyan akarják bővíteni a két ország katonai együttműködését, újságírói kérdésre válaszolva Ciuca azt azért tisztázta, hogy nem a román védelmi ipar kap portugál megrendeléseket, ez az ágazat ugyanis Romániában nem a védelmi, hanem az ipari tárca hatáskörébe tartozik.

A sajtóértekezleten elhangzott, hogy Portugália támogatja Románia integrálását a schengeni övezetbe és Románia hasznosítani szeretné a megújuló energiaforrások felhasználásában szerzett portugál tapasztalatokat.

Ciuca aggodalmát fejezte ki az Odesszát ért támadások és a térségben élő román közösség sorsa miatt, rámutatva: csütörtökön meghaladta az egymilliót a Romániába érkező ukrajnai menekültek száma.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések