Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Lágy kelt tésztából készült sváb pogácsa: elképesztően puha és foszlós lesz


A sváb pogácsa foszlós kelt tésztából készül, a tésztájába pedig sertészsír is kerül.


Nem mondható éppen diétás fogásnak a sváb pogácsa, de annál finomabb. Az élesztős tészta lágy és foszlós, és nem nehéz az összeállítása sem. Kelt tésztánál fontos, hogy minden felhasznált alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen.

Hozzávalók 16 darabhoz

👉 50 dkg liszt
👉 3.75 dl langyos tej
👉 2 dkg élesztő
👉 1 evőkanál kristálycukor
👉 1 evőkanál sertészsír
👉 1 kis tojás
👉 1 teáskanál só

A tetejére
👉 1 felvert tojás

Elkészítés:

Egy deci tejet langyosíts meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet szitáld át, sózd meg, add hozzá a tojást, a sertészsírt, a felfutott élesztőt és a többi tejet is, majd kézzel dagassz belőle lágy, de nem ragacsos tésztát. Ha szépen összeállt, és az edény falától elválik, takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára. Ha megkelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki, a tetejét éles késsel vagdosd be, szaggasd ki, és sorakoztasd fel őket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. A tetejüket kend meg felvert tojással, majd takard le újra, és keleszd további húsz percig. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben süsd őket nagyjából húsz perc alatt aranyszínűre.

Ha egyszerű gyúrt tésztából készülő pogácsát készítenél, próbáld ki ezt a krumplis változatot!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések