A svéd mandulatorta gazdag vajas krémmel megkenve, liszt nélkül, darált mandula felhasználásával készül.
Ez a gluténmentes svéd mandulatorta nem csak annak fog ízleni, akinek egészségügyi okokból kerülnie kell a lisztet. A tésztája tojásfehérjéből és darált mandulából áll, a tetejét pedig gazdag, vajas krém vonja be.
Hozzávalók 8 szelethez
A tésztához
👉 22 dkg darált mandula
👉 10 dkg cukor
👉 4 tojásfehérje
A krémhez
👉 15 dkg vaj
👉 10 dkg cukor
👉 4 tojássárgája
👉 2 dl tej
👉 2 evőkanál étkezési keményítő
👉 1 rúd vanília
👉 2 evőkanál szeletelt mandula a tetejére
Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté. A fehérjéből verj kemény habot, majd add hozzá a cukrot, és így verd tovább fényesre. Végül óvatosan forgasd bele a darált mandulát is. Simítsd el egy sütőpapírral kibélelt tortaformában, és told 180 fokos sütőbe húsz percre, amíg a beleszúrt villára már nem ragad rá a tészta.
A krémhez a tojássárgákat egy kis lábosban keverd el a cukorral, az étkezési keményítővel és a vaníliarúd kikapart magjaival. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzz belőle sűrű krémet. Ha már kicsit kihűlt, apránként add hozzá a vajat. Az így kapott krémet egyengesd el a torta tetején és oldalán. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben pirítsd meg, és szórd meg vele a tortát.
Brownie-t is készíthetsz gluténmentesen, mandulaliszttel. Az alábbi változat mogyorókrémmel a legfinomabb.
0 Megjegyzések