A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Halálbüntetést kellene kérnie a liberális Biden-adminisztrációnak a buffalói lövöldözőre


A Biden-adminisztráció hivatalosan ellenzi a halálbüntetést, a gyakorlat szerint ugyanakkor a májusi buffalói merénylőt ki kellene végezni. A kormány azonban hallgat Payton Gendron sorsát illetően.

10 embert ölt meg lőfegyverével egy szupermarketben egy New York állambeli lövöldöző május közepén. Az elkövető fejkamerát viselt az mészárlás közben, hogy élőben is közvetíthesse azt. A közvetítésről az internetre csak 2 perc kerülhetett fel, a Twitch nevű videóstreaming-platform ugyanis eltávolította azt. A buffalói merénylő tette kapcsán Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke „alapos kivizsgálást” ígért, továbbá leszögezte, hogy nincs helye az országban a „gyűlölettől fűtött belföldi terrorizmusnak”.

Az elkövető Payton Gendron jóllehet nem ismerte el bűnösségét,

a korábbi gyakorlatnak megfelelően Gendron tettéért halálbüntetést kellene kapnia.

Halálsoron van ugyanis Dzohkar Tsarnaev, a 2013-as bostoni maratonon történt robbantás elkövetője, illetve Dylann Roof, a charlestoni lövöldöző is. A bostoni robbantásban hárman vesztették életüket és 264 személy sérült meg, a 2015-ös charlestoni lövöldözésben pedig 9 ember halt meg. 

Ezek a cselekmények összehasonlíthatók a buffalói merénylő tettével, a Biden-adminisztráció azonban mégis hallgat.
Biden szövetségi igazságügyi minisztériuma ugyanakkor rasszista indíttatású gyűlölet-bűncselekmény gyanúja nyomán nyomoz, amelyet a törvény halálbüntetéssel fenyeget.

Ráadásul, ugyanez a szervezet győzte meg az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságát arról, hogy a bostoni merénylő esetében halálbüntetést szabjon ki. Sajtóértesülések szerint a hivatal hasonlóra törekszik a charlestoni lövöldöző esetében is.

A buffalói eset kapcsán azonban a Biden-adminisztráció hallgat

– még azt sem, hogy egyáltalán fontolgatja-e azt, hogy halálbüntetést kér az elkövetőre.

A Biden-adminisztráció hivatalosan ellenzi a halálbüntetést, márpedig, mivel New York államban ezt a büntetési formát funkcionálisan megszüntették (utoljára 1963-hajtottak végre ilyet az államban),

csakis a szövetségi kormányzat dönthet Payton Gendron halálbüntetéséről.

A szövetségi kormányzat nevében azonban Merrick Garland legfőbb ügyész tavaly szeptemberben moratóriumot hirdetett a szövetségi szintű halálbüntetések végrehajtására vonatkozóan.

Szakértők szerint kevés az esélye

annak, hogy a Biden-adminisztráció jelenlegi ciklusa alatt szövetségi hatáskörű halálbüntetést hajtsanak végre.

Érdemes megjegyezni, hogy Garland moratóriuma csak magára a kivégzésre vonatkozik – a halálbüntetésre vonatkozó ügyészségi előterjesztésre nem. Ha tehát az ügyészség Peyton Gendronra halálbüntetést kér, a későbbi kormányzatok végrehajthatják azt.

Kérdés, hogy megteszi-e ezt. Ha nem, meg kell magyaráznia azt, hogy Gendron ügyét miért tekinti másnak, mint a már halálsorra került Tsarnaevét és Roofét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések