Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Svéd húsgombócok vajas, tejszínes szószban: kétféle darált hússal az igazi

A vajas, tejszínes szószban készült svéd húsgombóc igazi csemege azoknak, akik szeretik az északi népek különlegességeit.

A svéd bútoráruház éttermeiben árult mennyei húsgombócoknak két titkuk van: egyrészt a hozzájuk kínált speciális vajas, tejszínes szósz, másrészt az, hogy a kis golyókba vegyesen kerül marha- és sertéshús.

Hozzávalók 4 személyre:
A húsgombócokhoz
👉 50 dkg darált marhahús
👉 25 dkg darált sertéshús
👉 10 dkg zsemlemorzsa
👉 5 dkg tej
👉 1 hagyma
👉 1 gerezd fokhagyma
👉 1 tojás
👉 só
👉 bors
👉 olaj a sütéshez

A mártáshoz
👉 5 dkg liszt
👉 4.5 dkg vaj
👉 3 dl alaplé
👉 1.5 dl habtejszín
👉 0.5 csokor petrezselyem
👉 só
👉 bors

Elkészítés:
A kétféle húst tedd egy nagy tálba. Reszeld hozzá a hagymát, nyomd bele a fokhagymagerezdet, add hozzá a tojást és a zsemlemorzsát, és kézzel dolgozd össze. Ha már összeállt, kanalazd bele a tejet is, sózd, borsozd, gyúrj belőle kis golyókat, és tedd őket a hűtőbe két órára, hogy az ízek összeérjenek. A pihentetési idő leteltével egy serpenyőben hevíts olajat, és közepes lángon oldalanként egy-két perc alatt piríts kérget a gombócokra. Ezután pakold át őket egy tepsibe, és told 180 fokra előmelegített sütőbe fél órára, hogy teljesen átsüljenek.

Amíg a gombócok sülnek, készítsd el a mártást. Egy tiszta serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd adagold bele a lisztet, és kézi habverővel kevergetve pirítsd világosbarnára. Ezután öntsd fel a tejszínnel és az alaplével, és kis lángon tíz-tizenöt perc alatt időnként megkevergetve rotyogtasd, amíg besűrűsödik. Csak ekkor ízesítsd sóval és borssal. Tedd vissza bele a húsgombócokat, szórd meg aprított petrezselyemmel, forralj rajta még egyet, és már tálalhatod is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések