A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Donáth: Egy politikai vezetőnek elsősorban magában kell keresnie a hibát


Nincs még egymondatos válaszuk arra, hogy a vereség után mi az új stratégia.

Donáth Annát tavaly november végén választották a Momentum elnökévé, 2019 óta az Európai Parlament tagja. Az ellenzéki vezetők közül elsőként kért bocsánatot a választóktól a vasárnapi vereség után. Hogy mit rontottak el, és hogyan kellene ezentúl működni, azt még vizsgálják a pártban – mondta el a 444.hu-nak adott interjújában.

Arra a kérdésre, hogy felveszik-e a Fidesz újabb kétharmados győzelme miatt a Momentum listán szereplő képviselői a mandátumokat, a párt elnöke azt a választ adta, hogy „a Momentum esete elég speciális”, hiszen sosem voltak még parlamenti párt,

öt éve utcai harcosként, aktivizmusból, önkéntesként dolgoznak.

Úgyhogy ezt a kérdést alaposan körbe kell majd járniuk. Majd úgy folytatta, „az biztos, hogy nem akartunk ezzel a forgatókönyvvel számolni. Azt reméltük, hogy a legrosszabb esetben sem lehet kétharmad, miután végre össze tudott állni az ellenzék” – hangsúlyozta Donáth.

Ellenzékből is lehet ilyen helyzetben dolgozni

Ezt követően kiemelte, hogy „vannak azért nagyon jó példák arra, hogyan lehet ellenzékből ilyen helyzetben is dolgozni, ezt éppen a Momentum valószínűsíthető frakciójának tagjai mutatták meg eddig, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs – és persze Szél Bernadett, akivel sajnos a parlamenten kívül, de szintén folytatjuk a munkát.” 

A pártelnök arról is beszélt,

próbálják felmérni, hogy azokat a forrásokat és eszközöket, amiket egy frakció adhat, hogyan lehet arra fordítani, hogy „meg tudják dönteni a rendszert”.

Ezt továbbra is el akarják érni, „hiszen a saját jövőnkről van szó” – húzta alá a Momentum vezetője.Ű

Eltűnt mintegy egymillió baloldali szavazó

A beszélgetés során kitértek arra is, hogy „nem elég egyszerűen összerakni a pártokat, és azt gondolni, hogy akkor a szavazók is együtt jönnek tovább. Ezt mutatja, hogy

eltűnt közel egymillió szavazó, arról az oldalról, ahol a szavazók korábban azt kérték a pártoktól, hogy álljanak össze. De ez mégse működik, ha nincs egy koherens vízió az összefogás mögött”  

– mutatott rá Donáth.

Majd azzal folytatta, hogy „sok mindent össze kell adni, hogy megértsük, mi a magyarázat erre az eredményre. Ezért nehéz a mostani helyzet, mert most mindenki nagyon várja, hogy akkor mi az új stratégia, pedig erre nincs egymondatos válaszunk” – derült ki az interjúból.

A Momentumban szembenéznek a saját felelősségükkel

A pártelnök elárulta, az ellenzéki egyeztetéseken beszéltek arról is, hogy a kampányt le kell zárni, rengeteg elszámolni valójuk van politikai értelemben. Úgy gondolja, hogy ezt mindenkinek a saját háza táján kell elkezdenie. De ez egyelőre nem látszik egy összellenzéki szembenézésnek – hangsúlyozta.

„Mi a Momentumban elkezdtünk a saját felelősségünkkel szembenézni,

most azon vagyunk, hogy a közösségünk és a választóink számára elszámoljunk az elmúlt fél évvel, és irányt adjunk a következő évekre”

– vázolta a párt terveit Donáth Anna.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések