A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Putyin szerint az Egyesült Államok háborúba akarja rángatni Oroszországot


Az orosz elnök úgy véli, Amerika célja az, hogy a konfrontációt ürügyként használja fel arra, hogy további szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben.


Vlagyimir Putyin orosz elnök, december óta először nyilatkozott nyilvánosan az ukrajnai válságról. Azt mondta: a Nyugat "eszközként használja Ukrajnát Oroszország hátráltatására". Emellett azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy megpróbálja belerángatni országát egy ukrajnai háborúba.

Szerinte Amerika célja az, hogy a konfrontációt ürügyként használja fel arra, hogy további szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben.

Az USA figyelmen kívül hagyja Oroszország aggodalmait az európai NATO-szövetségi erőkkel kapcsolatban.

Ugyanakkor az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesek szerint Oroszország inváziót tervez Ukrajna ellen, amit viszont többször is tagadott Oroszország.

Kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter Twitter-bejegyzésében írta:

az USA "elkötelezett egy olyan konfliktus megelőzése mellett, amely senkinek sem áll érdekében".

Az elmúlt hetekben Oroszország mintegy 100 ezer katonát - a harckocsiktól és tüzérségtől kezdve a lőszereken át a légierőig mindennel felszerelve - vezényelt Ukrajna határához. Eközben az ukrán civilek a lehetséges háborúra készülnek. Nyolc éve történt, hogy az ország annektálta Ukrajna déli Krím-félszigetét.

Moszkva viszont azzal vádolja az ukrán kormányt, hogy nem hajtja végre azt a nemzetközi megállapodást, amelynek célja a béke helyreállítása lenne keleten. Az oroszok által támogatott lázadók nagy területeket tartanak ellenőrzésük alatt.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, kedden arra figyelmeztetett, hogy egy orosz invázió "nem Ukrajna és Oroszország közötti háború lenne - hanem európai, egy teljes körű háború".
A BBC értesülései szerint Putyin az Orbán Viktorral való, Moszkvában folytatott megbeszélései után azt mondta: "Nekem úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok nem annyira Ukrajna biztonsága miatt aggódik, hanem a fő feladata Oroszország fejlődésének megfékezése. Ebben az értelemben Ukrajna maga is csak egy eszköz ennek a célnak az eléréséhez".

Putyin szerint az Egyesült Államok figyelmen kívül hagyta Moszkva aggodalmait, amikor válaszolt a nemzetbiztonsági garanciákra vonatkozó orosz követelésekre, beleértve a NATO-szövetség további keleti terjeszkedésének megakadályozását. Azt sugallta, hogy ha Ukrajna teljesítené a NATO-hoz való csatlakozási kívánságát, akkor a többi tagországot háborúba sodorhatná Oroszországgal.

Az USA eközben kitart amellett, hogy teljes mértékben elkötelezett a békés megegyezés mellett. Szergej Lavrov, orosz külügyminiszterrel folytatott keddi telefonbeszélgetése után, Blinken amerikai külügyminiszter hangsúlyozta az USA hajlandóságát a "kölcsönös biztonsági aggályok" további megvitatására.

A hét elején az Egyesült Államok közölte, hogy írásbeli választ kapott Oroszországtól az ukrajnai válság enyhítését célzó amerikai javaslatra. Órákkal később azonban Oroszország külügyminiszter-helyettese kijelentette: ez téves információ. Egy forrás a Ria hírügynökségnek azt mondta, hogy még mindig készül a válasz.

Eközben Hszi Csin-ping kínai elnök, a téli olimpiai megnyitó után Putyinnal tart csúcstalálkozót.

Mindkét fél számára kulcsfontosságú pillanat lehet, mivel az ukrán határon állomásozó orosz csapatok felvonulása egy közelgő inváziótól való félelmet táplál - ez egy olyan esemény, amely biztosan beárnyékolná kínai olimpiát. A személyes találkozó egy újabb mérföldkő lesz a Peking és Moszkva közötti, egyre szorosabbá váló partnerségben, miközben a nyugati kapcsolatok mindkét fél számára romlanak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések