A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Befejeződött a nézsai nemzetiségi iskola felújításának első üteme


A kormány támogatásával megújul a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola, az első ütem fejlesztéseit szerdán adták át Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár részvételével.


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepségen elmondta, hogy az iskola az elmúlt években csaknem 100 millió forintot kapott beruházásokra.

A politikus úgy fogalmazott: a magyarországi szlovákok évszázadok óta hűséges tagjai voltak az országnak, ezt szeretnék megköszönni a fejlesztésekkel, amelyek az elmúlt években a magyarországi szlovák vezetőkkel való erős összefogással valósultak meg.

Hozzátette továbbá azt is, hogy a közösség megmaradása, továbbélése szempontjából fontos az iskola, a köznevelés, az óvoda, a kulturális tevékenység, és fontosak a templomok.

A nézsai iskolán kívül további 4 olyan iskola is megújult részben vagy egészben, amit az Országos Szlovák Önkormányzat tart fenn, emellett 30 szlovák nemzetiség által is lakott település templomának felújítását valósították meg, illetve kezdték el.

Soltész Miklós a rendezvényen hangsúlyozta, hogy 2010 óta hatszorosára nőtt a magyarországi szlovákok támogatása, az önkormányzat „ezzel nagyszerűen élt", ennek köszönhetően erősödnek az intézmények. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány mindig kiáll a nemzetiségek mellett.

Kucsera Andrásné, az iskolát fenntartó nézsai szlovák önkormányzat elnöke elmondta: a beruházás első ütemében megállították a vizesedést és elkészült a kémény felújítása, az épület szigetelése, valamint az alagsori rész közösségi térré alakítása. Mivel az iskola műemlék épület, sok engedélyre és sok módosításra volt szükség – tette hozzá.

Idén, a második ütemben megtörténik majd a héjazat, a felső csatornavezeték, az erkély és a terasz felújítása is, ennek átadását augusztus 22-re tervezik, az iskola 60 éves fennállásának évfordulójára. A tervek szerint az utolsó szakaszban az épület kívülről is megszépül majd.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke felidézte: lassan húsz éve, hogy elkezdődött a nemzetiségi önkormányzatok felelősségvállalásán alapuló intézményrendszer kiépítése, és – mint mondta –, ez a folyamat nem lett volna lehetséges a kormány támogatása nélkül.

Sok munka van még hátra, a nézsai minta pedig példa lehet a többi iskola számára – tette hozzá.

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője beszédében azt emelte ki, hogy az iskola, vagyis az egykori Reviczky-kastély felújításával többszörösen is értéket védenek, mivel műemlék épület újul meg. Az összetartozást erősíti az új közösségi tér, és a fejlesztés segít megőrizni a helyi szlovákság értékeit, színesebbé téve ezzel a magyar kultúrát is. A képviselő közölte: a második ütem a Magyar falu program által biztosított 80 millió forintból készül majd el.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések