A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A heraldikában sem kellene az útszélről bekiabálni – Állásfoglalás az átszúrt medvefej kapcsán

A Székelyudvarhely címerét ért „nemtelen támadás" és annak visszhangja kapcsán foglalt állást az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, kiállva a több évszázados szimbólumok változatlan alkalmazásáért – írja a Székelyhon.

A portál beszámolójából kiderül, a szervezet elképesztőnek tartja, ami ma Romániában megtörténhet, hogy „szó szerint az utcáról támadásokat lehet intézni tudományosan megalapozott, hivatalosan elfogadott jelképek ellen".

Szekeres Attila István, az egyesület elnöke, a címertudományok doktora a sajtóhoz eljuttatott közleményben kifejti, hogy a címerek jellemzője az állandósult használat, minél régebbi egy címer, annál értékesebb. Erdélyben is léteznek több évszázados, sőt több mint fél évezredes címerek, amelyekre büszkék lehetünk.

Székelyudvarhely címerének ügyét az ország legfelsőbb ügyészsége vizsgálja, mivel egy állatvédő egyesület feljelentette, mondván, hogy a jelkép állatkínzásra bujt fel. A heraldikus felteszi a kérdést, ki állapítja meg, hogy történt-e bűncselekmény, hiszen Romániában mindössze hat szakember doktorált heraldikából, és még néhány történész, művészettörténész ért hozzá, de nem sokan.

A város címerét tavaly fogadta el a kormány, a karddal átszúrt szív az áldozathozatal jelképe, a medvefej a bátorságé, ezek a jelképek több mint fél évezredesek, és Székelyudvarhely címerében, pecsétjében való használatuk több mint három évszázados. A címer a városi tanács általi elfogadása után átment három tudományos szűrőn, a Hargita megyei címervizsgáló bizottság, a bukaresti övezeti heraldikai bizottság, végül a Román Akadémia Országos Címertani, Genealógiai és Pecséttani Bizottsága véleményezte kedvezően, és a közigazgatási minisztérium terjesztette fel kormányhatározatra, de még a Parlament Törvényhozói Tanácsa is rábólintott.

„Szeretnénk tudatosítani, mint ahogyan az utcáról betévedt ember sem írhatja elő a sebész orvosnak, hogy a páciens veséjét műtse meg a mája helyett, úgy a heraldikában sem kellene az útszélről bekiabálni. A címertudományt hagyják a címertudósokra!" – jelenti ki határozottan Szekeres Attila István.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések