Hirdessen itt

Itt a dráma: A holland liberális EP-képviselő elszámoltatná Ursula von der Leyent


Sophie in 't Veld szerint az Európai Bizottság lemondatásához vezethet a jogállamisági vita.


A holland liberális EP-képviselő elszámoltatná Ursula von der Leyent, mert szerinte az Európai Bizottság hátráltatja a jogállamisági mechanizmus alkalmazását Magyarország és Lengyelország esetében.

Sophie in t Veld holland liberális EP-képviselő Brüsszelben arról beszélt, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság bukását is okozhatja az, hogy a testület hátráltatja az úgynevezett jogállamisági mechanizmus alkalmazását Magyarország és Lengyelország esetében – számol be az Euronews.

Elszámoltatná Von der Leyent

A cikkből kiderül: elégedetlen azzal néhány EP-képviselő, ahogy a Bizottság a jogállamisági helyzetet kezeli. Azt szeretnék, ha az Európai Parlament beperelné a Bizottságot, amiért az nem alkalmazza a tavaly elfogadott jogállami mechanizmustm, amelyről – emlékezetes módon – tavaly decemberben egyeztek meg, Magyar- és Lengyelország vétóval való fenyegetése után.

Bizonyos parlamenterek terve az, hogy a normasértő tagállamoknak folyósított támogatásokat leállíthatná Brüsszel. Az Európai Parlament szerint a bizottság már januártól alkalmazhatta volna a rendszert. A holland liberális EP-képviselő, Sophie in t Veld a most megjelent könyvében azt írja, a mulasztásért el kell számoltatni az Ursula von der Leyen vezette testületet.

Végső esetben a parlament le is mondathatná a bizottságot

– olvasható a cikkben.

„Ha úgy érezzük, hogy a Bizottság nem teljesít, akkor annak következményei lesznek. A végső következmény a bizottság lemondatása lehet. De szerintem erre nem fog sor kerülni. Viszont a parlamentnek nagyon gyorsan a bíróság elé kell vinnie a bizottságot, nem várhatunk még 3 vagy 4 hónapot a döntésükre” – mondta az Euronewsnak Sophie in 't Veld.

Át kell alakítani az Uniót?

A képviselő szerint át kell alakítani az EU-t, mert a mostani rendszerben a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak túlzott hatalma van, az egyes tagállamok pedig itt megvétózhatják az őket érintő döntéseket, esetleges szankciókat is.

„Az összes döntést ők hozzák, ami az emberek életét érinti, de közben joguk van blokkolni a saját kihágásaik miatti döntéseket is. Szerintem egy demokráciában szükség van fékekre és ellensúlyokra, az elszámoltathatóságra, de ez az elem hiányzik. Az Európai Tanács nem tartozik elszámolással senki felé, de ők döntenek a legtöbb ügyben” – jelentette ki a holland politikus.

Korábban a magyar igazságügyi miniszter bírálta az Európai Parlament fenyegetését a jogállamisági ügyben. Varga Judit erről azt írta, a parlament egyszerre szeretné az ügyész, a bíró és a végrehajtó szerepét eljátszani a folyamatban – zárul az európai ügyekkel foglalkozó oldal cikke.

Forrás: Mandiner

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések