A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csaknem 170 lakástűz volt idén a megyében


Az év első hat hónapjában összesen 3815 otthonban keletkezett tűz Magyarországon. Csongrád-Csanád megyében 167 lakástűzhöz kellett vonulniuk a tűzoltóknak. Az országban összesen több mint 47 ezer négyzetméternyi ingatlan égett le, ami csaknem akkora terület, mint Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja.


Hatalmas lángokkal és füsttel égett egy lakás a közelmúltban Szegeden, a Maros utcában. Molnár Krisztina, a Csongrád-­Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője akkor elmondta, hogy a tűz a nappaliban ütött ki, de a füst és a korom minden helyiségre átterjedt. A helyszínre több autóval húsz tűzoltó érkezett, gyorsan eloltották a lángokat, így a tűz nem terjedt át a lakás többi részére, azonban az épület füsttel telt meg. Mire a tűzoltók megérkeztek, a lakók elhagyták az épületet, egy ember viszont bent ragadt, nem tudott elmenekülni a füst miatt.

Őt a tűzoltók az erkélyen keresztül mentették ki egy létrás autó segítségével. A tűzben senkinek sem esett komoly baja.

Három embert kellett kimenekíteni

Alig egy nappal később egy Felső Tisza-parti társasház ti­­zedik emeletén csaptak fel a a lángok. A helyszínre kiérkező mintegy húsz tűzoltó megakadályozta a tűz továbbterjedését. Mindenkinek sikerült épségben kijutni az épületből, a tűzoltók három embert menekítettek ki, akik a füst miatt nem tudták elhagyni a házat.

Ez csak kettő azokból a lakástüzekből, amikhez kérték a tűzoltók segítségét az első fél évben Csongrád-Csanád megyében.

Itt összesen 167 lakásban kellett oltaniuk a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak.


A leggyakoribb okok: Nyílt láng és főzés

A lakástüzekben a legtöbben füstmérgezés miatt sérülnek meg – mondta a Délmagyarországnak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szó­­vivője. Mukics Dániel szerint átlagosan 40 perc kellett ahhoz, hogy a tűzoltók megfékezzék a tüzeket. A leghosszabb beavatkozás 8 órán át tartott, sok tüzet percek alatt elfojtottak. Az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 2400 munkaórára volt szükség, 7313 tűzoltóautót riasztottak a helyszínekre.

A legtöbb lakástűz nyílt láng, vagyis öngyújtó és gyufa használata, illetve főzés miatt keletkezett, második helyen az elektromos eredetű tüzek, harmadik helyen a fűtési rendszer meghibásodása, negyedik helyen pedig a dohányzás áll. 672 lakástűz a kéményben keletkezett. 180 helyszínen gáz­­palackok nehezítették a tűzoltók munkáját. 81 lakás olyan mértékben megrongálódott a tűzben, hogy az ott élőknek átmenetileg el kellett hagyniuk az otthonukat. 99 esetben gyújtogatás gyanúja is felmerült, ezeket az eseteket a rendőrséggel közösen vizsgálja a katasztrófavédelem.

A füstérzékelő akár életet menthet

Mindez megelőzhető lenne, amit az is mutat, hogy azokban az otthonokban, ahol volt füstérzékelő, nem történt haláleset, legfeljebb könnyű sérülés, és a tűz sem tudott elharapózni. Az érzékelő a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések