A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Él és működik: három új magyar óvodát adtak át Kolozs megyében


Tordán, Kolozsváron és Désen is magyar óvodát avattak csütörtökön, az oktatási intézményeket az Erdélyi Református Egyházkerület építette a magyar állam Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében biztosított támogatásból.


A magyar állam támogatásával az Erdélyi Református Egyházkerület által felépített óvodákat avattak fel csütörtökön Kolozs megyében, a beruházások összértéke több mint 500 millió forint. A kolozsvári tóközi református gyülekezet óvodájának avatóünnepségén Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében a vallásos nevelés, oktatás fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, nem elég, hogy lehetőség van a nevelésre, az intézményeket is létre kell hozni ennek érdekében.

Naámán bibliai történetéből emelte ki a szolgáló kislány példáját, mely történet azt jelzi, hogy mennyire fontos a nevelés, az első hét év, mindaz, amit ezalatt kap egy gyermek. Azért küzdünk, azért harcolunk, hogy legyenek ilyen intézményeink, lehetőségeink, hogy a szülői akarat mellett legyen ott az egyház is” – hangsúlyozta Kató Béla.

A püspök azt is kiemelte, nemcsak az a fontos, hogy a közel hetven gyerek szép, modern, otthonos környezetben nevelkedhet az új óvodában: mindaz, amit ott tanulnak, amit az óvónők, dadák átadnak nekik, az ennél is fontosabb. Kató Béla hálát adott és köszönetet mondott azért, hogy az intézmény „él és működik”, és áldását adta az épületre, az intézményre, az ott zajló tevékenységre.

Egy régi álom megvalósulása Kozma András, a tóközi református gyülekezet lelkésze felidézte, hogy egy hosszú folyamat vezetett idáig, hiszen a Tóvidéki Református Óvodát még 1999-ben hozták létre a templom alagsorában. A gyülekezet presbitériuma és minden tagja hálás, hogy két évtized után kikerült az óvoda az alagsorból a felszínre, a „napfényre” – így élik meg akkor is, ha az avatáson esett az eső. A templom közelében levő ingatlant négy éve vette meg az egyház, az itt zajló hosszas munkát, építkezést a magyar állam támogatása tett lehetővé.

Ezen az új helyszínen az óvoda végre teljesen önállósulhatott, kibontakozhatott. A háromszor akkor összterületen immár nem egy, hanem három csoport tevékenységét sikerült megszervezni, működtetni” – tájékoztatott.

Kolozsi Katalin, az óvoda igazgatója kifejtette, hogy az oktatási intézmény felavatása számukra egy beteljesedés, egy álom megvalósulása, amiben kezdetben hinni, reménykedni sem mertek. Az óvoda három csoportjának gyerekei nevében megígérte a jelenlevőknek, hogy mindig kacajjal, zsivajjal töltik meg az épületet, az alkalmazottak nevében pedig, hogy hitre nevelik a gyerekeket. Zöld sziget az identitás megőrzéséért Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos megköszönte, hogy jelen lehet „a blokkok közötti református zöld sziget” avatóünnepségén, valamint azt, hogy a gyerekek, a szülők, a jelenlevők élettel töltik meg az épületet.

Kifejtette, hogy egy nagyvárosban, a szórványközösségekben, a „blokknegyedek” világában kiemelten fontosak azok a közösségek, intézmények, amelyek arra nevelik, ösztönzik tagjaikat, hogy megtartsák nyelvüket, kultúrájukat. Azt is elmondta, hogy a tóközi óvoda korszerű épületét látva nem a modernség, hanem éppen a hagyomány jut eszébe, a kétszáz éves magyar óvodapedagógia hagyománya, mely Brunszvik Terézig és Teleki Blankáig vezethető vissza.

Meglátása szerint a magyar óvodapedagógiai hagyomány nagyon hézagosan hozzáférhető a külhonban: elmondása szerint öt éve építik a Kárpát-medencében az óvodákat, és ez idő alatt azt látták, hogy esetleges a külhonban a gyermekek számára a megfelelő szolgáltatások elérése.

„A mi dolgunk nem fejeződik be a falak felhúzásával. Innentől kezdve elsősorban önökön múlik, az itt dolgozókon, hogy ezek a gyermekek életük végéig magyarul fognak-e álmodni, másrészt pedig rengeteg feladunk van még, hogy ezt a kétszáz éves magyar óvodapedagógiai hagyományt minden külhonban élő magyar gyermek élvezhesse” – fogalmazott a miniszteri biztos.

Beszélt ugyanakkor arról is, hogy a református oktatásnak mindig is fontos szerepe volt a magyar nyelv, a magyar kultúra megőrzésében. Szerinte a gazdag magyar mesevilágon keresztül a gyermekek még a nagyvárosi kisebbségi létben is szorosan kapcsolódhatnak a magyar nyelvhez és kultúrához. A 370 négyzetméteres felújított ingatlanban közel 61 gyerek ellátása biztosított, a beruházás értéke 175 millió forint.

Örömünnep Tordán és Désen is A kolozsvári avató ünnepséget az Erdélyi Református Egyházkerület tordai óvodájának felavatása előzte meg. Az oktatási intézmény két bölcsődei és két óvodai csoportnak, összesen hetven magyar gyereknek fog magas színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget biztosítani. Az új 732 négyzetméteres hasznos területű beruházás értéke 218 millió forint.

Csütörtök délután zajlott az Erdélyi Református Egyházkerület dési óvodájának avató ünnepsége is. Désen az új építésű 732 négyzetméteres ingatlanban két óvodai és egy bölcsődei csoport lett kialakítva. Így az intézmény 55 magyar gyerek ellátását biztosítja. A beruházás értéke 172 millió forint. Különben mindhárom óvodában elkezdődött már a tanítás, és mindhármat sikerült a romániai állami oktatási hálózatba integrálni, így az intézmények fenntartásának, működtetésének a költségei a román államra hárulnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések