A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A B3-vitamin jót tesz az agynak, a szívnek és még az anyagcserét is fokozza


A B3-vitaminnak vitathatatlan az élettani szerepe. Ez a vitamin vízben oldódik és a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből. Amennyiben hiány alakul ki belőle, száraz lehet a bőrünk, hasmenéssel kell szembesülnünk, de akár még demencia kialakulásához is vezethet. A B3-vitamin-hiány ezen kívül emlékezetkiesést, hányást, fejfájást, depressziót és fáradtságot is okozhat.


Amennyiben nem szeretnénk, hogy ennek a vitaminnak a hiányától szenvedjünk, úgy fogyasszunk rendszeresen B3-vitaminban gazdag táplálékokat, mint például gombát, csirkehúst, avokádót, zöldborsót vagy édesburgonyát.

A niacinnak nagyon sok szerepe van a testünk megfelelő működésében. Az egyik ilyen feladata a megfelelő anyagcsere biztosítása. Ha az étrendünkben nincs elegendő niacin, akkor nehézségek adódhatnak a szénhidrátok, a fehérje és a zsírok lebontásában.

Az Alzheimer-kór egy nagyon komoly betegség, hiszen a beteg mentálisan leépül és a kognitív funkciói is zavart szenvednek. Ez általában az idősebb emberek rettegett betegsége, sajnos világszerte minden tizedik 70 év fölötti embert érint. Kutatások igazolják azonban, hogy a megfelelő mennyiségű B-vitamin bevitele segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását.

Manapság a halálozási okok első helyén a rákos betegségek állnak, mögöttük azonban szorosan ott vannak a szív- és érrendszeri betegségek. A szívbetegségeket 3 alapvető életmódbeli tényező betartásával meg lehet előzni. Az egyik az egészséges étrend bevezetése az életünkbe. Kutatások igazolják, hogy a niacinban gazdag étrend segíthet kivédeni, megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A második tényező a rendszeres testmozgás, a harmadik pedig a dohányzás abbahagyása.

Kutatások támasztják alá, hogy amennyiben ügyelünk arra, hogy elegendő B3-vitaminban gazdag ételt fogyasztunk, akkor a szívroham kockázata 28 százalékkal, míg a stroke kialakulásnak esélye mintegy 13 százalékkal csökkenhet.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepe van a magas triglicerid és az alacsony HDL-koleszterin-profilnak is. Azonban, ha elegendő B3-vitamint fogyasztunk, akkor csökkenhet a triglicerid és megemelkedhet az úgynevezett jó koleszterin, a HDL szintje.

A szájüregi rák kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása csökkentheti a szájüregi rák kialakulásának kockázatát, de a niacin rendszeres bevitele is mintegy 40 százalékkal mérsékelheti ennek a betegségnek a kialakulását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések