A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

8 gyógyító étel makacs székrekedés ellen: segítik az emésztést, támogatják a bélflórát


Ezek az emésztéstámogató ételek segíthetnek a székrekedés leküzdésében.


Időről időre mindenki találkozik emésztési gondokkal. Hol székrekedés, hol hasmenés, hol puffadás nehezítheti a napokat.

Mostanában kifejezetten gyakori probléma a székrekedés, amit egyebek mellett a mozgásszegény életmód, a kevés folyadékbevitel és a nem megfelelő táplálkozás okozhat.

A szakemberek meghatározása szerint a székrekedés a heti háromnál kevesebb székletürítést jelenti, a kellemetlen tünetek közé tartozhat az erőlködéssel járó, nehezített székelés és a kemény széklet is. A jelenség hátterében meghúzódhatnak egyes betegségek, például a pajzsmirigy-alulműködés, a cukorbetegség, illetve neurológiai kórképek, így a Parkinson-kór is. Ám ezeknél gyakoribb a testmozgás hiányában renyhülő bélperisztaltika, a rostszegény étrend és az alacsony folyadékbevitel. Bizonyos táplálékok segíthetnek a székrekedés mérséklésében, a széklet állagának javításában, valamint a bélflóra támogatásában. Amennyiben a panasz nem múlik, orvosi segítségre van szükség, hiszen a székrekedés súlyos szövődményekhez is vezethet!

A töretlen népszerűségnek örvendő chiamag értékes növényi fehérjeforrás, omega-3 zsírsavakban, esszenciális aminosavakban gazdag. Rendkívül magas a rosttartalma, ezért mértékkel fogyasztható, az ajánlott napi maximum 15 gramm. Fontos, hogy mellé eleget kell inni, különben székrekedést is okozhat.

A zöld leveles zöldségek nemcsak rost-, hanem magnéziumtartalmuknak köszönhetően is támogathatják az egészséges emésztőrendszeri működést, valamint segíthetnek megszabadulni a székrekedéstől.

A hüvelyesek, a borsó, a lencse és a bab amellett, hogy jó növényi fehérjeforrások, a legjobb rostforrások közé is tartoznak. Növelik a széklet tömegét, és fel is lazítják.

Az alma talán nem tartozik a legdivatosabb élelmiszerek közé, ám már régóta közismert, hogy rendkívül egészséges, vitaminokban és rostokban gazdag, elérhető gyümölcs. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. A benne található pektin prebiotikumként táplálja a jótékony bélbaktériumokat.

A kefir a probiotikumok remek forrása, olyan baktériumokat és élesztőgombákat tartalmaz, amelyek segíthetnek az emésztés és a bélflóra egészségének megőrzésében. Ez különösen hasznos lehet egy antibiotikumkúra előtt vagy után.

A rebarbara itthon is egyre népszerűbb növény, levele nem ehető, ám fanyarkás szára a sütemények kedvelt összetevője. Hashajtó hatásáról is ismert, a belőle készülő teát kifejezetten a székrekedés ellen ajánlják.

A lenmag oldható és oldhatatlan rostokban is gazdag, rendszeres fogyasztása nagyban hozzájárul az egészséges emésztéshez. Egyes kutatók szerint hashajtó hatása részben az olajtartalmának köszönhető. Áztatás után vagy ledarálva érdemes fogyasztani, ám napi 1-2 evőkanálnál nem többet, mert hasmenést is okozhat.

A szilva és az aszalt szilva székrekedés elleni hatása már régóta ismert. A gyümölcs magas rosttartalmának köszönhetően növeli a székletben lévő folyadék mennyiségét. Hashajtó tulajdonságát a benne található cukoralkoholnak, a szorbitolnak köszönheti, valamint a fenolos vegyületeknek, amelyek a hasznos bélbaktériumokat támogatják.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések