A húsvéti sonkának a leve is kincs, amit vétek kiönteni. Használd fel inkább bableveshez.


Ki ne öntsd a húsvéti sonka főzőlevét, hiszen rendkívül finom, intenzív ízű bableves alapjaként használhatod fel az ünnepek alatt vagy után. A fűszerekkel óvatosan bánj, a mennyiségük jórészt attól függ, eredetileg mennyire ízesítetted a vizet a sonka főzésekor. A megadott mennyiségű főzőlevet nyugodtan hígíthatod vízzel, ha pedig még marad belőle, tedd el a fagyasztóba, így akár hónapok múlva is felhasználhatod.

Hozzávalók:

👉 50 dkg fejtett bab
👉 3 l sonkalé
👉 3 gerezd fokhagyma
👉 2 szál zellerzöld
👉 2 db sárgarépa
👉 2 db fehérrépa
👉 1 db kisebb zeller
👉 1 db vöröshagyma
👉 1 evőkanál olaj
👉 1 evőkanál liszt
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

A babot főzés előtti este alaposan mosd meg, és háromszoros vízbe áztasd be. Másnap a sonkaléhez önts egy liter vizet, és tedd fel benne főni a babot. Add hozzá a megpucolt, de egészben hagyott vöröshagymát és fokhagymagerezdeket, valamint a babérleveleket. A keletkező habot időnként szedd le a tetejéről. Amíg a bab fő, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert hámozd meg, szeleteld fel, majd add a leveshez. A zellerzöldet is mosd meg, és tedd a zöldségekhez. Csendesen főzd másfél órát.
 
Az utolsó negyedórában készítsd el a rántást. Egy kis lábosban hevíts olajat. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a lisztet, a pirospaprikát, és hígítsd néhány kanál főzőlével. Tedd vissza a tűzre, és kézi habverővel kevergesd, amíg besűrűsödik. Ekkor öntsd a leveshez, és szintén kézi habverővel kevergetve, hogy ne legyen csomós, főzd össze az egészet. Ízlés szerint tejföllel kínálhatod.