A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Új oltóanyag kerül fel a vakcinatérképre – Mit tud a Covishield?


A világ legnagyobb gyógyszergyártó cége is beleállt a koronavírus elleni szérumgyártásba: havonta 50 millió dózist állítanak elő a 94 százalékos hatékonyságú szerből.


„Rendkívül súlyos a helyzet” – nyilatkozta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kedden reggel a Kossuth rádiónak. Mint mondta, a Dél-pesti Centrumkórházban gyakorlatilag minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott ágy tele van, és nagyon sokan vannak az intenzív osztályon is. A kedd reggeli adatok szerint hazánkban összesen 8270 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 833-an vannak lélegeztetőgépen. Ez az adat sajnos rekordnak számít,

👉 soha ennyien eddig nem szorultak sem lélegeztetőgépre, sem kórházi ellátásra a járvány elmúlt egy éve során.


A decemberi csúcson 674-en voltak lélegeztetőgépen, és 8045-en kórházban. Az elmúlt 24 óra alatt 6494 az új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 475 207 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, míg az aktív fertőzötteké 120 115 főre emelkedett. Elhunyt 158 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 146 főre emelkedett.

A vakcina az egyetlen fegyver

Az egész világ élet-halál harcot vív a koronavírussal. Továbbra is a vakcina az egyetlen fegyver a kórokozó ellen, így minden ország azon van, hogy mihamarabb minél több oltóanyagot szerezzen. Ami pedig nem könnyű, hiszen az uniós engedélyeztetés és beszerzés rendkívül nehézkes. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke maga is elismerte még februárban, hogy az unió valamelyest késlekedett az oltóanyagok engedélyeztetésének folyamatában, túl optimista volt a tömeggyártást illetően, és bízott abban, hogy az oltóanyagok megrendelt adagjait időben megkapja. A nemzetközi sajtó is gyakran bírálja az uniót, egyes lapok azt írják, hogy „az Európai Unió megbukott a vakcinabeszerzési vizsgán”, de azt is olvasni, hogy „óriási hibákat követtek el az EU vezetői, különösen Ursula von der Leyen”.

Magyarországon egyébként folyamatosan zajlik az oltás, jelenleg 1 047 045 fő a beoltottak száma, ebből 314 485 fő már a második oltását is megkapta. Ez nemzetközi összehasonlításban igen jónak számít, az első vakcinát megkapottak aránya 10,72 százalék, ezzel

👉 az egész Európai Unión belül másodikak vagyunk,


kizárólag Málta előzi hazánkat (a világon pedig jelen pillanatban a tizenkettedikek vagyunk). Valószínűleg sokkal több fertőzött és több halott lenne, a dobogóról pedig Európa sereghajtói közé kerülnénk a „vakcinaversenyben” orosz és kínai oltóanyag nélkül – írta meg a Mandiner, és azt is lemodelleztük, hogy állna az ország, ha a kormány mindent úgy csinált volna vakcinaügyben, ahogy az ellenzéki politikusok és médiumok követelik.

Régi-új szereplő a vakcinatérképen

Ebben a helyzetben különösen jó hír, hogy új szereplő látszik felkerülni a covid-19 elleni vakcinák térképére: India. Ukrajna le is csapott a kínálkozó lehetőségre, az ország egészségügyi minisztere indiai látogatása alatt már meg is állapodott arról, hogy India félmillió dózis koronavírus elleni vakcinát szállít az országnak. Ezzel pedig Ukrajna lesz a világ egyik első országa, amely indiai vakcinát kap. Utánanéztünk, mit tud a Covishield nevet viselő oltóanyag.

Indiát nem hiába nevezik a „Föld gyógyszertárának”, hiszen az Amerikai Egyesült Államokon kívül ott található a legtöbb, az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) által is engedélyezett és elfogadott oltóanyagot előállító üzem. India gyártja a világ oltóanyag-szükségletének felét, és több mint 170 országban exportál gyógyszert. Itt készül többek között Nagy-Britannia teljes gyógyszerszükségletének 25 százaléka is. Ebben az országban található a világ legnagyobb gyógyszergyártó cége: a The Serum Institute of India (Serum Intézet). A gyár évente

👉 1,5 milliárd dózis oltóanyagot állít elő,


ami évi félmilliárddal több, mint amit az ismert francia gyár, a Sanofi állít elő, és hét és félszer annyit, mint az amerikai Johonson & Johnson.

A Serum Intézet által gyártott vakcinákkal oltják be a gyermekbénulás, a mumpsz, az agyhártyagyulladás és a kanyaró ellen 170 országban a gyermekek kétharmadát. A vállalat 1946 óta működik, és olcsó, de hatásos vakcinái miatt vált vezetői piaci szereplővé.

Ebben a gyárban állítják elő az úgynevezett Covishield Covid-19-vakcinát is, amire Ukrajna már lecsapott. Az oltóanyag egyébként egy az egyben megegyezik az oxfordi AstraZeneca vakcinájával, a brit cég által kiadott licensz alapján gyártják Indiában. Nem is akármilyen mennyiségben: havonta 50 millió dózis kerül ki a gyógyszergyárból. Mivel ugyanazt a vakcinát gyártják, amit az AstraZeneca és az Oxford Egyetem kifejlesztett, csupán CoviShield név alatt, ezért annak működése is teljesen megegyezik az Európában gyártott AstraZeneca vakcináéval: csimpánzból nyert adenovírus segítségével juttatja el a szervezetbe a vírus tüskefehérjéjét, ami antitestek gyártására bírja rá az immunrendszert.

A vakcina kétdózisú, vagyis két oltást – az AstraZenecához hasonlóan 4-12 hét különbséggel – kell adni a védettség megszerzéséhez. Ha elegendő időt hagynak az első és a második dózis beadása között, egy oltóanyag beadása után már 70 százalékos védettséget ad a vírussal szemben – ígéri a gyártó. Az oltóanyag előnye, hogy 2-8 Celsius fokon tárolható. Az India által gyártott AstraZeneca vakcinát több országba is szállították már, például Bhutánba, a Maldív-szigetekre, Bangladesbe, Nepálba, Mianmarba és a Seychelle-szigetekre is, de már Kanada is rendelt egymillió adagot azt követően, hogy a Pfizer és a Moderna bejelentették, hogy időlegesen csökkentik az ország számára szállított oltóanyagok mennyiségét.

👉 Brazília pedig kétmillió adagot kötött le az indiai szerből.


Egyébként március elsején India miniszterelnökét, Narendra Modit is Covishielddel oltották be, de a Dalai Láma és tíz munkatársa is ezt a vakcinát kapta meg.  A legújabb kutatások szerint egyébként az AstraZeneca már az első dózis beadása után 94 százalékban képes megállítani a fertőzöttek kórházba szállításának szükségességét.

Az indiai vakcina iránt érdeklődik többek között az Egyesült Királyság, Belgium, a Dominikai Köztársaság és az Egyesült Arab Emirátus is. Bill Gates egyébként dollármilliókkal segítette a The Serum Institute of India munkáját, és azt nyilatkozta, hogy: „elismerésre méltó látni India vezető szerepét a tudományos fejlesztések és az oltóanyag-előállítás területén, amikor a világot a Covid-19 járvány sújtja”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések