Akár a maradék főtt bulgurt is felhasználhatod ehhez a gombóchoz, amely mellé már csak egy jó fűszeres paradicsommártást kell készítened.
A paradicsomos húsgombóc sokak kedvence, ezt az egészen egyszerű ételt nem lehet nem szeretni. A húsgombóc kicsit édesebben elkészítve a menzák fogása, de az amerikai változat is nagyon népszerű, ez utóbbit spagettin szervírozzák. A gombócban mindig van valamilyen kötőanyag, ez jellemzően a rizs. Ha húsmentesen készítenéd el, akkor ez a változat biztosan tetszeni fog, ahol a gombócot spenóttal kell összegyúrni, fűszerezni, úgy kínálni a paradicsommártással.
Hozzávalók:
Bulgurgombóc:
👉 4 evőkanál csicseriborsóliszt
👉 1 darab tojás
👉 200 gramm bulgur
👉 1 evőkanál kókuszzsír
👉 1 kávéskanál bazsalikom (őrölt)
👉 1 kávéskanál oregánó (őrölt)
👉 1 gerezd fokhagyma
👉 fél fej vöröshagyma (kisebb)
👉 1 kávéskanál só
👉 1 csipet füstölt pirospaprika
👉 1 csipet bors
Paradicsomszósz:
👉 200 gramm paradicsompüré
👉 100 milliliter tejszín
👉 1 teáskanál barna cukor
👉 fél darab vöröshagyma (kisebb)
👉 1 gerezd fokhagyma
👉 1 kávéskanál bazsalikom (őrölt)
👉 1 csipet kakukkfű
👉 1 evőkanál kókuszzsír
👉 1 kávéskanál só
👉 ízlés szerint bors
Elkészítés:
A bulgurt főzzük meg, várjuk meg, amíg kihűl. A hagymát vágjuk egészen apróra, a fokhagymát nyomjuk össze. Keverjük össze az összes hozzávalót, formázzunk belőle gombócokat.
Készítsük el a paradicsomszószt. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben melegítsünk kókuszzsírt, dinszteljük meg rajta a hagymát. Tegyük rá a fokhagymát, majd a paradicsomszószt, keverjünk rajta egyet. Öntsük rá a tejszínt. Fűszerezzük, tegyük bele a cukrot, várjuk meg, amíg forr egyet, majd vegyük le a tűzről.
Közben lobogó sós vízben főzzük ki a gombócokat, nagyjából 3-4 perc alatt megfőnek. Amikor a gombócok készen vannak, óvatosan forgassuk bele őket a paradicsomszószba, majd alacsony lángon melegítsük át az egészet.
0 Megjegyzések