Hirdessen itt

„Bárcsak ne ismernék a nevem” – Megszólalt Karikó Katalin, aki korábban 1 dolláros órabérért is dolgozott


Karikó Katalin, a Pfizer-oltás alapjainak kidolgozója sem tudja, mennyi ideig ad védelmet a vírustól a vakcina, de biztosan hosszabb és erősebb a védelem, mintha átesünk a fertőzésen. Az Amerikában élő magyar kutatónő egy online interjún beszélt arról is, hogy kik hátráltatták és miért dolgozott 1 dolláros órabérért hosszú éveken át.


– Bárcsak ne ismernék a nevem – ezt mondta Karikó Katalin, aki kitalálta a Pfizer koronavírus elleni oltásának technikáját, ezzel forradalmasítva a védőoltásokat. A szegedi Dugonics társaság keddi online beszélgetésén mesélt az életéről és az oltás megalkotásának körülményeiről.

A kutatónő szerényen elhárította a személye iránti rajongást, azt mondta, rajta kívül nagyon sok kutató és szakember nagyon sok munkája van benne vakcinában, csak épp az ő nevüket nem ismerik, és annak örül, hogy az ő kutatómunkája is benne van ebben a vakcinában. Sok méltánytalanság érte élete során, például amikor egy japán útáról arra érkezett haza, hogy ki kell költöznie a laboratóriumából. Arról is beszélt, hogy az elismerés nem volt jelen az életében, de ez őt nem zavarta.

"Nagyon jól megvoltam anélkül, hogy elismerték volna, hogy amit csinálok, az fontos. Olyan voltam, mint Cassandra, láttam a jövőt, de nem tudtam meggyőzni másokat róla. Most sem érzek olyan érzést, hogy na, ugye, én megmondtam"


– idézi a Telex Karikó Katalin szavait.

Ráadásul hosszú időn át olyan keveset keresett, hogy a férje szerint jobban járt volna, ha elmegy inkább egy gyorsétterembe dolgozni.

– A férjem szerint nagyjából 1 dollárra jött ki az órabérem, az alapján, amit a laborban töltöttem, majd itthon dolgoztam, pályázatokat és cikkeket írtam – mondta. Férje egyébként mindig mindenben támogatta és sosem veszekedett azért, mert olyan sokat dolgozik.

„Sokszor úgy jöttem haza, hogy egy műszert hoztam, hogy a férjem csinálja meg, mert például a teteje nem zár, és holnap szükségem van rá a laborban. De akkor is támogatott, amikor Németországban elmentem nyolc évvel ezelőtt. Ő nem akart menni, de mondta, hogy menjek, mert amikor itthon vagyok, akkor se vagyok itthon” – mesélte Karikó Katalin.

A kutatónő szerint a siker titka hogy odafigyelt arra, aki építő jelleggel kritizálta, de a kígyót-békát rákiabálókkal nem foglakozott. És sosem rágódott azon, mi lett volna, ha, mert az már elmúlt. A rá jellemző rendszerezés is nagy hasznára volt.

"Amerikában azt mondták, úgy tudok rendszerezni, hogy azt Németországban is megcsodálnák"


– jegyezte meg Karikó.

Amikor 2013-ban otthagyta az egyetemeket és a még teljes ismeretlen BionTechhez ment dolgozni, többen azt gondolhatták róla, hogy örök vesztes. De ő mindenképp, meg akarta élni, hogy „a módosított RNS emberbe kerüljön”, amire ezt a gyógyszercéget látta alkalmasnak Ezután egy japán kollégájával két évig dolgoztak azon, hogy amit a munkaasztalon meg tudnak csinálni, azt hogyan lehet nagyipari szinten előállítani.

Hogy az oltás meddig véd, 1 vagy 5 évig, azt még még ő sem tudja, de szerinte mindenképp erősebb és tartósabb védelem annál, mintha átesnénk a fertőzésen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések