A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Valóban érdemes csökkenteni a napi szénhidrát bevitelt? Itt a meglepő válasz


Biztosan Te is hallottad már, amikor sikeres fogyás után beszélgettél valakivel, hogy azt mondta, a szénhidrát csökkentéstől fogyott le. Arról nem is beszélve, hogy milyen híres tanácsadók és élelmiszerfejlesztők mondják azt, hogy csökkenteni kell a bevitelt, kifejezetten szénhidrát csökkentett termékek bevonásával garantált lehet a sikered. Az igazság azonban nem egészen ez…


Mit jelent a szénhidrát csökkentése?

A napi szintű szénhidrát csökkentésének jelentése a bevitel csökkentését jelenti. Vagyis kevesebb szénhidrátban gazdag étel fogyasztása. Ez addig jó, amíg a finomított szénhidrátok elhagyására vagy csökkentésére törekszel, tehát a fehér liszt, a cukor, a kukoricakeményítő/-dara, illetve a fehér rizs elhagyására – utóbbi kettő esetében elég a fogyasztást mérsékelni. Akkor beszélünk egészségtelen szénhidrátmegvonásról, ha valaki “ész nélkül” ugrik neki a szénhidrát csökkentésnek, például dietetikus szakértő vagy táplálkozási tanácsadó bevonása nélkül elkezdi a paleolit diétát vagy még rosszabb, ketogén étrendre tér át. (A ketózis folyamata során a test szénhidrát-raktárai kiürülnek, inzulin helyett glukagon választódik ki, a májban pedig a zsír keton testekké alakul és ettől a test zsírégető üzemmódra kapcsol. De ez a szintű tápanyagmegvonás nagyon egészségtelen lehet illetve nagyon oda kell figyelni a szénhidrát zsírral való pótlására, különben akár betegségbe is torkollhat a dolog.)

Sokaknak azonban mégis bevált a szénhidrát csökkentése… Hogy van ez??

Nyilván beválik, hiszen egyből beindul a fogyás, ha lényegében csak húst és zöldségeket eszik valaki. Típustól függően leolvadnak bárkiről a kilók, ha egy ideig így étkezik, miközben az egészségével és energiájával komolyabb gondok adódhatnak. Arról nem is beszélve, hogy már a legkisebb változásnál is döbbenetes módon jöhetnek vissza a kilók…

Mit jelent egy termék esetében, hogy szénhidrát csökkentett?

Olyan, hogy valamiből “kiveszik” a szénhidrátot, nem létezik, vagyis ilyen jellegű csökkentés egyszerűen nem lehetséges. A CH-csökkentett termékek az alábbiakat jelenthetik:

👉 sokszor a csökkentett tartalom valójában azt jelenti, hogy BENNE VAN az a mennyiségű szénhidrát, de hozzáadott rostanyagokkal lassítják a felszívódását – külön is lehet venni ilyen rostkeverékeket,
👉 pl. egy kenyér esetében, alapvetően alacsony szénhidrátot tartalmazó lisztekből készül, mondjuk maglisztekből – az alapként vett termékhez, ami a fehér kenyér képest valóban csökkentett CH-tartalmú,
👉 a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeknek nincs alacsonyabb szénhidrát tartalma, viszont alapvetően lassabb a felszívódásuk.

Ha egy termék alap összetevője a klasszikus búzafinomliszt, az attól még nem lesz egészséges! A diétát elősegítheti, de a szervezeted sokkal jobban biztos nem jár vele, maximum az a kis rostanyag segíti majd az emésztésed.

Érdemes csökkenteni a szénhidrátot vagy sem?

A finomított szénhidrátokat mindenképpen érdemes csökkentened, ha nem is 100%-ban kiiktatni (ami egyébként ideális volna), de legalábbis csökkenteni a bevitelüket. De csak ennyi változtatás után ne várd, hogy pár hét alatt bomba formában leszel – ahhoz azért sokkal több kell.

Az anyagcsere típusokban keresendő a megoldás

Három típusú anyagcserét különböztetünk meg alapvetően, fehérje-, szénhidrát- és egyensúlyi típust. Egyes étkezésekre vonatkozóan számukra más-más arányú tápanyagbevitel az ideális, az alábbiakat kell figyelembe venni:

Fehérjetípus optimális beviteli aránya:
fehérje: 40%
szénhidrát 30%
zsír: 30%

Szénhidráttípus optimális beviteli aránya:
fehérje: 25%
szénhidrát: 60%
zsír: 15%

Egyensúlyi típus optimális beviteli aránya:
kb. 33-33-33%-ban minden makro tápanyag.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések