A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szétesett egy gleccser, majd átszakadt egy gát, legalább százan meghaltak a balesetben


Akár 150 halottja is lehet annak a természeti katasztrófának, ami a Himalajában történt vasárnap reggel.


A Reuters hírügynökség információi szerint egy hatalmas gleccser olvadás közben megrepedt, majd lezuhant a magasból egy gátra, ami átszakadt, az áradások következtében pedig több falut is evakuálniuk kellett a katasztrófavédelem munkatársainak.

Az egyik szemtanú elmondása szerint sűrű porfelhő, valamint kő- és vízfolyam zúdult le a völgyből, amitől azonnal pánikhangulat alakult ki a településen. Nem volt idejük arra sem, hogy értesítsék a szomszédokat vagy a rokonokat, és kimentsék értékeiket a házból, ugyanis azonnal el kellett menekülniük.

A helyiek attól tartanak, hogy a közeli erőmű építésénél dolgozó munkások eshettek áldozatául az áradásoknak. A jelentések szerint legalább százan vesztették életüket a tragédiában, egyes források azonban ennél jóval több áldozatról számoltak be.

Az esetről készült felvételeken jól látszik, ahogy a gát szinte darabjaira esett szét, miközben a völgybe zúduló hatalmas víztömeg sebesen tört magának utat lefelé. Az áradás annyira erőteljesnek bizonyult, hogy szinte pillanatok alatt tönkretette a közeli falvak épületeit, melyek felújítása évekig tarthat majd.



A régió minisztere, Trivendra Szing Ravát Twitter-bejegyzésében arról írt, a szóban forgó Alaknanda folyóhoz köthető áradások gyakorinak számítanak a térségben, ezért arra kéri a lakosságot őrizzék meg nyugalmukat, hiszen a vízszint néhány órával a tragédia után már 1 méterrel csökkent, így nemsokára visszatérhetnek otthonaikba – már ami maradt belőlük.

A Himalája tövében elterülő Utarrakándban szinte minden évben történik hasonló incidens, a legnagyobb földcsuszamlásban 2013 júniusában több mint 6 ezer indiai állampolgár vesztette életét.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések