A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mesterségesen előállított afrikai sertéspestis mutációkat találtak Kínában


Kínai kutatók természetes úton létrejött vírusvariánsokra bukkantak, ezúttal azonban nem a COVID-19 kórokozójáról, hanem egy másik fertőző vírusról van szó.


Az egyik kínai tudományos folyóirat februári számában közzétett publikációból kiderült, hogy a koronavírus-járvány közepette az afrikai sertéspestis új változatait fedezték fel, amelyek sokkal fertőzőbbek az alapvariánsnál.

A vizsgálatok során legalább két új törzset azonosítottak kínai disznófarmokon, az ellenőrzések alapján mindegyik mutáns genetikai módosítás útján jött létre, vagyis mesterségesen állították őket elő – írta a Reuters hírügynökség.

A csangcsuni Katonai Állatorvosi Intézet közleménye szerint az afrikai sertéspestis ezen változatával szemben sokkal nehezebb a védekezés, mivel a fertőzött állatok gyakran nem mutatnak klinikai tüneteket, így az állomány sokkal gyorsabban kipusztulhat.

A vakcinák kifejlesztését már megkezdték, bár a folyamatok még éveken keresztül eltarthatnak. Nemcsak Kínában, hanem már Európában is felütötte fejét az afrikai sertéspestis, legutóbb Lettországban és Észtországban detektálták a hatóságok a kórokozót.

A HuB20 névre keresztelt új törzset Hupej tartomány egyik piacán izolálták a hadsereg illetékes kutatói és ellenőrei. A részletes genetikai elemzések során rájöttek, hogy a CD2v gén és a hozzá kapcsolódó 8CR gén részleges törlése állt fenn a vírustörzseknél, amelyek bizonyítottan a fertőzés elleni védekezés kulcsfontosságú alapegységei.

Kutatók véleménye szerint az új afrikai sertéspestis mutációból azért hiányozhatnak a marker gének, mert vagy egy speciális endémiáról lehet szó, vagy mesterséges úton egyszerűen eltávolították belőlük az örökítőanyagok ezen részeit.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések