A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Q10 koenzim szerepe a szív egészségében: kutatások


Tudtad, hogy a Q10 koenzim (CoQ10) az egyik leggyakrabban használt étrend-kiegészítő a világon? 2014-ben 687 tonnát vásároltak meg belőle az emberek, az előrejelzések szerint 2020-ban pedig már közel 1200 tonna fog elfogyni egyetlen év alatt! Ha te még nem szedsz Q10-et, akkor mindenképpen érdemes megfontolnod: erős tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy nagyon jót tesz a szív és érrendszer egészségének, csökkentheti bizonyos szívbetegségek kockázatát és elősegítheti a normál vérnyomás fenntartását. Védelmező hatása azoknak különösen fontos, akiket már szívproblémákkal diagnosztizáltak! Olvass tovább, ha szeretnél többet megtudni!


Mi az a Q10 koenzim?

A Q10 koenzim testünk minden sejtjében megtalálható, zsíroldékony, vitaminszerű anyag, amely segít a bevitt táplálékot energiává átalakítani. Erős antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, ennek köszönhetően védi a sejteket a szabad gyökök okozta oxidatív károsodás ellen.

A Q10-et azért nem lehet valódi vitaminnak nevezni, mert a szervezet képes maga is előállítani. Emellett élelmiszerekben is megtalálható: a legnagyobb mennyiségben az állati belsőségekben fordul elő (pl. máj, vese), de természetes forrása még a szardínia, makréla, csirkehús, karfiol, brokkoli és a spárga is.

Miért szükséges étrend-kiegészítővel is bevinni a Q10-et?

A szervezet Q10 koenzim szintje az életkor előrehaladtával párhuzamosan csökken. Ez a folyamatos csökkenés már 20 éves kor körül elkezdődik, 40 éves kortól pedig rendkívüli mértékben felgyorsul. Kutatások szerint 40 éves korra a szívben lévő Q10 mennyisége több mint 25 százalékkal, 80 éves korra pedig már 60 százalékkal alacsonyabb a normálisnál!

A Q10-hiány megnövelheti az oxidatív stressz mértékét a szervezetben, ami számtalan krónikus betegség kiváltó oka lehet, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket. A legújabb kutatási eredmények a Q10 alacsony vérszintjét összefüggésbe hozták a szívet védelmező „jó” koleszterin alacsony szintjével, ami tovább fokozhatja a szívbetegségek kockázatát.

Bizonyos koleszterinszint-csökkentő sztatinok kivonják a szervezetből a Q10-et, ilyenkor is mindenképp pótolni szükséges.

Hogyan hat a Q10 koenzim a szív- és érrendszerre?

Tudományos vizsgálatok alapján a Q10 koenzim – önmagában vagy egyéb kezelési módszerekkel kombinálva – segíthet az alábbi szív- és érrendszeri problémák esetén. Az étrend-kiegészítés természetesen semmilyen esetben nem helyettesíti az egészséges táplálkozást és mozgást. Ha valamilyen szív- vagy érrendszeri betegséggel diagnosztizáltak téged, esetleg rendszeresen gyógyszert is kell szedned, étrend-kiegészítő szedése előtt mindig konzultálj az orvosoddal!

👉 Szív- és érrendszeri betegségek. A legújabb kutatások szerint a Q10 koenzimmel történő étrend-kiegészítés jelentős mértékben növeli a „jó”, vagyis a HDL koleszterin és az apolipoprotein A1 (apoA1) szintjét, még a sztatinokat szedő embereknél is, illetve segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A Q10 emellett olyan gyulladást jelző anyagok szintjét is képes csökkenteni, amelyekről kimutatták, hogy kockázati tényezői a szív- és érrendszeri betegségeknek. Végül, de nem utolsósorban, az alacsony Q10-szint összefüggésben áll a szívszövet nagyobb károsodásával szívroham esetén, illetve az agy nagyobb károsodásával stroke esetén.
👉 Sztatinok okozta izomfájdalom. Habár a sztatin-kezelés jelentős mértékben csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát, a betegek akár 25%-a hat hónapon belül abbahagyja a sztatinok szedését a kellemetlen mellékhatások – izomfájdalmak, izomgyengeség – miatt. Egy 2014-ben, a Medical Science Monitor nevű szaklapban megjelent randomizált klinikai vizsgálat kimutatta, hogy napi kétszer 50 mg Q10 koenzim szedése a betegek 75%-ánál csökkenti a sztatinok okozta izomfájdalmakat. A hatóanyagmentes placebót szedők ezzel szemben egyáltalán nem tapasztaltak javulást a vizsgálat során.
👉 Szívelégtelenség. Egy 2014-ben publikált, 420 beteg részvételével végzett vizsgálatban a Q10 koenzim a hatóanyagmentes placebóval összevetve felére csökkentette a halálozás kockázatát a súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. A kutatók két éven át követték a betegek állapotát. A vizsgálat eredményeit először 2013-ban egy orvosi kongresszuson mutatták be, majd a Journal of the American College of Cardiology Heart Failure című szaklapban is publikálták. A Q10 több mint egy évtized után az első olyan kezelési módszer volt, amely bizonyítottan javította a szívelégtelenség halálozási rátáját.
👉 Szívroham után. Egy randomizált klinikai vizsgálatban azoknál a betegeknél, akik a szívrohamuk után nem sokkal Q10 koenzimet kezdtek szedni, jóval alacsonyabb volt a következő év során a kardiális esemény (pl. újabb szívroham vagy szívmegállás) kockázata, mint a Q10-et nem szedő kontroll csoport tagjainál (24,6% szemben 45%-kal). A vizsgálatot végző tudósok emellett arra a következtetésre is jutottak, hogy a szívroham utáni Q10-zel történő kezelés hasznos lehet azoknál a betegeknél, akiknél magas az aterotrombózis (vérrög miatti érelzáródás) kockázata, még akkor is, ha egyébként koleszterincsökkentő sztatin gyógyszereket is szednek.
👉 Magas vérnyomás. Egy 2007-ben publikált kutatásban a szerzők 12 korábbi tanulmányt elemeztek, és arra jutottak, hogy a Q10 koenzim potenciálisan csökkenti a szisztolés vérnyomást (a vérnyomásmérés első értéke) akár 17 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomást pedig 10 Hgmm-rel. Mindezt bármilyen jelentős mellékhatás nélkül képes elérni.

Q10-et szedsz? Ezt a 3 fontos dolgot tartsd szem előtt!

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy napi szinten elegendő Q10-et be tudsz vinni szimplán az étrendeden keresztül (egy átlagos étrend mindössze napi 3-6 mg Q10-et biztosít). Éppen ezért jó ötlet rendszeresen étrend-kiegészítőt szedni, így gyorsan, egyszerűen megoldható a normál Q10-szint fenntartása.

1. Figyelj oda a megfelelő dózisra! A különböző kutatásokban nagyon eltérő dózisokat alkalmaztak (napi 50 mg-től egészen napi 1200 mg-ig terjedően), a szakértők azonban napi 100-200 mg-ban határozták meg a felnőttek számára jellemzően szükséges adagot.

2. Mindig étkezés közben szedd be! A Q10 koenzim egy zsíroldékony anyag, ezért akkor a legjobb a felszívódása, ha zsírt is tartalmazó étellel együtt kerül be a szervezetbe.

3. Ha lehet, reggel vagy délelőtt szedd be!
A Q10 esti órákban történő bevitele egyeseknél megzavarhatja a pihentető alvást, ezért a legjobb, ha inkább a reggeli-délelőtti időszakot választod a kiegészítő szedésére.

Felhasznált irodalom

radiantinsights.com/press-release/global-coq10-market clevelandheartlab.com/blog/horizons-coq10-what-are-the-heart-health-benefits/ ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3178961/ webmd.com/diet/supplement-guide-coenzymeq10-coq10 lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/coenzyme-Q10 nccih.nih.gov/health/supplements/coq10 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4112525/

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések