A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Öt kérdés és válasz a madárinfluenza vírusról, ami már az emberre is átterjedt


Most először mutatták ki a H5N8 nevű madárinfluenzát emberekben – számoltunk be róla a napokban. Öt kérdés-válasz formájában bemutatjuk, mit kell tudni bővebben a nyugtalanító esetről.


Az influenza újabb variánsai folyamatosan kerülnek elő, és egyébként sokak szerint a koronavírus is az influenzához hasonlóan gyakorlatilag örökre, vagy legalábbis több száz évre velünk maradhat (endémiaként), és időnként regionális járványokat okozhat.

Hétvégén egy újabb influenza-variáns megjelenése borzolta a kedélyeket: Oroszországban csak most hozták nyilvánosságra, hogy decemberben hét beteg lett rosszul egy madárinfluenzával fertőzött területen, szervezetükben kimutatták a H5N8 nevű madárinfluenzát.

A madárinfluenza időről-időre megjelenik régiókban, egyes országokban szerte a világon, különösen a költöző madarak hajlamosak egyik országból egy másikba hurcolni. Így történt ez nem is olyan régen Oroszország keleti részén is, ahol a vadmadarakról átterjedt a vírus a tenyésztett állatokra. A Bloomberg cikke nyomán bemutatjuk a legfontosabb kérdéseket és válaszokat az eset kapcsán.

Mi történt?

Astrakhan városában egy baromfi-feldolgozó gyárban hét dolgozó lett rosszul, éppen azon a területen, amely baromfi állománya madárinfluenzával fertőződött. Február 21-én jelentette a média, hogy enyhe tünetei vannak a hét érintettnek, ugyanakkor kimutatták náluk, hogy a madárinfluenza egy embereket is fertőzni képes fajtájától betegedtek meg. A vírus immunválaszt is kifejtett a betegeknél.

Miért tartanak az esettől?

Minél jobban elterjed az influenzavírus, annál nagyobb eséllyel tud úgy mutálódni, amivel ragályosabbá válik. A vírus a mostani esetben a baromfiktól terjedt át az emberekre, és egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy az emberek között, cseppfertőzéssel vagy más módon is terjedhetne. Az orosz egészségügyi felügyelet vezetője, Anna Popva úgy fogalmazott:

Idővel elválik, hogy milyen gyorsan tud úgy mutálódni, hogy emberek között is képes legyen terjedni.

Mit tesznek a hatóságok?

Az érintett baromfigyárat karantén alá helyezték, a gyárban feldolgozott élelmiszert megsemmisítették, és az üzemet fertőtlenítették. A helyi tudósok elkezdtek diagnosztikai teszteket és vakcinát fejleszteni a vírus ellen, egyfajta elővigyázatosságként. Az egyik 28 éves beteg orrából mintát vettek, és a vírus ebből kinyert géntérképét megosztották a nemzetközi orvosi adatbázisban.

Mit tudunk a vírusról?

A H5N8 nevű influenzavírust 1983-ban fedezték fel Írországban, azóta 2014-ben rendszertelenül, hullámokban tűnt fel, ekkor azonban Dél Koreában megjelent, ahol 600 ezer baromfit kellett miatta levágni, és ezt követően Európában és Észak-Amerikában is több régióban okozott járványt a baromfik körében. A H5N8 variánst azóta rendszeresen azonosítják baromfi-áűllományokban.

Miért H5N8 a neve?

Az influenza A vírus – mely a legnagyobb világjárványok kirobbanásáért felelős – két tüskefehérje (hemaglutinin, HA, és neuroaminidáz, NA) alapján kerülnek osztályozásra. Ezért H5N8 vírus a HA 5 és az NA 8 típusú fehérjével rendelkezik. A H1N1 és a H3N2 altípusok az influenza emberek között is terjedő verziói.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések