Hirdessen itt

Orwell regényeibe illő megfigyeléssel vádolják az Amazont, a cég biztonsági okokra hivatkozik


Mesterséges intelligenciával működő kamerákat használt az Amazon a saját kisteherautóiban, mely folyamatosan rögzítette a sofőrök minden mozdulatát, és értesítést küldött minden egyes vétett hibáról.


Habár a vállalat azzal érvel, hogy ennek elsősorban biztonsági okai vannak, a magánszférához fűződő alapjogok védelméért küzdő csoportok megállapítása szerint megfigyelték a szállítókat – idézte a BBC. Habár a kamerák folyamatosan felvételben voltak, valós képanyagot csak a hibákról mentettek: a keményebb fékezésekről, a figyelem lankadásáról és az álmosságról.

A cég egyik Kentuckyban állomásozó sofőrje például arról számolt be, hogy ez a hibákat feltöltő és rögzítő rendszer már akkor is képes aktiválódni, amikor valaki ásít. Amennyiben például valaki egyszer ásít, a rendszer rögtön szól neki, hogy negyed óra erejéig húzódjon félre és pihenjen. Az Amazon közleményben reagált az aggodalmakra:

Minden egyes tevékenységünkre tekintettel hatalmas beruházásokat eszközöltünk már a biztonságosság terén, már az erőforrásaink számottevő részét a fuvarozó partnereink rendelkezésére bocsátottuk, hogy ezáltal sikerüljön biztosítani a sofőrök biztonságát


A rendszer alapvetően négy HD kamerával működik, mesterséges intelligenciával kiegészülve, mely képes felismerni az úgynevezett „jó vezetői szokásokat" és képes megkülönböztetni azokat a rosszaktól. Az egyik kamera a sofőrt veszi, egy másik az utat, a maradék kettő pedig a jármű két oldalán helyezkedik el.

A sofőrök és emberi jogi csoportok azonban finoman szólva sem elégedettek ezzel a biztonsági célzatú megoldással, sokaknak az okoz szorongást, hogy ezáltal gyakorlatilag minden egyes hibájukat nézik és felveszik. Sokan a George Orwell regényében megismert „Nagy Testvérhez" hasonlították a technológiát, egy brit think-tank is hasonló következtetést vont le:

Az Amazon megfigyelési étvágya tényleg nem ismer határokat. A dolgozók ilyen szintű folyamatos és frusztráló megfigyelésével nem fognak mást elérni, csak egy elnyomó, bizalmatlan és dehonesztáló munkakörnyezetet, mely teljes mértékben sárba tiporja a munkások jogait


A szakszervezeti szóvivő pedig felszólította az Amazon vezetését, hogy inkább magát a munkavégzést tegyék biztonságossá a dolgozók és fuvarozók számára, mert mint kiemelte, annak a puszta gondolata, hogy robotkamerákkal figyelik folyamatosan a sofőröket, mintha csak egy „disztópikus George Orwell regény cselekménye lenne".

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések