A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Attól tart a WHO, nem hatásos a koronavírus elleni védőoltás az új variánsok ellen


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai vezetője attól tart, nem hatásos a koronavírus elleni védőoltás az új vírusvariánsokkal szemben.


Az Al Jazeera tudósítása szerint Hans Kluge, a WHO európai igazgatója az AFP megkeresésére azt válaszolta, továbbra is kérdés, hogy a december óta elérhető vakcinák hatásosnak bizonyulnak-e az újonnan megjelent Covid-törzsekkel szemben.

Miután a genomszekvenálásban vezető pozícióban lévő Egyesült Királyság csütörtökön bejelentette, hogy kutatásaik alapján jelenleg 4000 különböző koronavírus-variáns fertőz a világon, Kluge arra kérte az országok vezetőit, fordítsanak nagyobb figyelmet a vírus genetikai kódjainak feltérképezésére.

Több ezer törzs azonosítását hajtották végre eddig világszerte a kutatók, azonban ezeknek csak egy kis része képes arra, hogy valójában észlelhető mértékben megváltoztassák a vírust a British Medical Journal szerint.

„Minden gyártó, többek között a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az Oxford-AstraZeneca is folyamatosan dolgozik a védőoltások fejlesztésén, hogy biztosak lehessünk benne, hatásos fellépést biztosítanak az új variánsok ellen" – nyilatkozta Nadhim Zahawi, az Egyesült Királyság vakcinaügyi minisztere. Hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy az oltások jelenlegi formájukban ne működnének az új vírustörzsekkel szemben.

Nem tudjuk egyelőre megmondani, mennyi ideig fog tartani a bolygó teljes lakosságának vakcinával való immunizálása. Sokan, akik megkapták a védőoltást, még csak az első dózisnál tartanak.

A védőoltások beadásának terén jelenleg Izrael a vezető, az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Királyság, Bahrein, az Egyesült Államok, Spanyolország, Olaszország és Németország követik az élen.

Kluge nyomatékosította a WHO kérését, hogy a gazdag országok mutassanak szolidaritást a szegényebb nemzetekkel szemben. Az EU, Kanada, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok a számukra szükséges mennyiségek 4-9-szeresére adták le megrendeléseiket a vakcinagyártó cégeknek.

A baltimore-i Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem által közzétett adatok szerint a SARS-CoV-2 2019-es év végi felbukkanása óta 2.3 millió ember vesztette életét koronavírusos megbetegedésben.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések