A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A korábbi covid-betegeknek akár egy oltás is elegendő lehet?


Az egyik legfrissebb tanulmány szerint lehetségessé válhat, hogy a korábban már megfertőződött koronavírus-betegeknek csupán egy dózisra lesz szükségük, amikor oltásra mennek.


Hétfőn publikálták azt a tanulmányt, mely szerint azok az emberek, akik egyszer már elkapták a koronavírust, és átestek a betegségen, lehetséges, hogy csupán egy adagra van szükség, ellenben a jelenlegi módszerrel.

Pillanatnyilag azok is két adagok kapnak, akik korábban már átestek a koronavírus-fertőzésen. Most úgy tűnik, hogy ezen emberek esetében elegendő lehet az egy oltás is, szemben azokkal, akik még soha nem estek át a betegségen.

Nyilvánvalóan ez csak azoknál válhat lehetségessé, akik bizonyítható módon kapták el a vírust. Ha magát a metódust jóváhagynák, azzal rengeteg oltás szabadulhatna fel, és sokkal több embert lehetne beoltani rövid idő alatt.

A kiadott tanulmány szerint a koronavírus elleni vakcina hatására egyetlen egy oltás után a korábban fertőzött emberek antitest szintje megegyezett, vagy meghaladta azokét, akik mindkét dózist megkapták, de soha nem lettek betegek.

A korábbi fertőzéseken átesettek az első dózis után általánosan mellékhatásokkal is találkoztak, például fáradtsággal, lázzal és izomfájdalommal. Hatalmas mennyiségű vakcinaadagot lehetne felszabadítani, ha jóváhagynák az új protokollt, de ehhez még további vizsgálatok, szakértői jóváhagyások szükségesek.

A kutatásokban összesen 109 beoltott vett részt, akik közül korábban 41-en megfertőződtek a vírussal. A tanulmányban nem specifikálták, hogy az oltották mely oltást kapták meg, illetve milyen súlyos betegségük volt, amikor megtámadta őket a vírus – írja a CNN.

A kutatók szerint azok emberek, akik korábban nem kapták el a vírust, viszonylag alacsony antitest választ produkáltak az oltást követő 9-12 napban. Ezzel ellentétben a már bizonyított módon fertőzésen átesettek napokon belül gyorsan magas antitest szintet mutattak.

A különbség nem egyszer jelentős volt, mert időnként 10-20x magasabb volt ez az érték, mint azoknál, akik a fertőzés elkapása nélkül eshettek át az oltáson. A vizsgálatok folytatódnak, de a közeljövőben nem valószínű, hogy bevezetik az új rendszert, mivel sokkal több tesztre lehet szükség ahhoz, hogy mindezt jóvá tudják hagyatni a különböző vakcinákkal.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések