A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Teljes kártérítést fizetnek a lemészárolt nyércekért Dániában


Dánia bejelentette, hogy több mint 19 milliárd dán koronás (körülbelül 900 milliárd forintos) kártalanítást fizet azoknak a nyérctenyésztőknek, akiknek az állatait a koronavírus-járvány miatt le kellett mészárolni – írja a Channel News Asia.


A Dániában jelentős iparágnak számító nyérctenyésztést szó szerint lemészárolta a koronavírus-járvány a tavalyi év során. Miután kiderült, hogy létezik egy olyan vírustörzs, mely előbb mutálódott a nyércekben, majd átterjedt emberekre, az állam elrendelte 15 millió nyérc lemészárlását, és betiltotta 2022-ig a nyérctenyésztést.

Az ország mintegy 1000 nyérctenyésztője így egy élet munkáját vesztette el, amely nem kis felháborodást okozott Dániában. A hétfőn bejelentett állami támogatási programtól azt remélik, kompenzálni tudják ezzel a pórul járt tenyésztőket, és arra tudják ösztönözni őket, hogy üzleti modellt váltsanak.

Rasmus Prehn, Dánia mezőgazdasági minisztere elmondta, ez a támogatási program remek lehetőséget nyit a nyérctenyésztőknek, és az ahhoz köthető különböző üzletágaknak, hogy tovább tudjanak lépni a nyércpopuláció kivégzése által okozott károk sokkjából.

Még csak el sem kezdődött az állatok levágása, már hatalmas botrány kerekedett Dániában, amelybe később belebukott az addigi mezőgazdasági miniszter is, ugyanis nagyon sokan megkérdőjelezték a dán kormány jogalapját a döntés összefüggésében. A mészárlás után pedig már azon kezdtek el többen aggódni, hogy az állatok lebomló holttestei mérgezetté tehetik a talajt.

Az állam végül a 19 milliárd dán koronás kártalanítást fizet a nyérctenyésztőknek, ebből a pénzből körülbelül 11-12 milliárd dán korona megy a tenyésztők kompenzációjára, míg a maradék pénzt az üzleti modellváltásuk elősegítésére költhetik.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések