A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nyomást helyeznének Macronra a „Frexit” párti csoportok


Emmanuel Macronnak, Franciaország elnökének egyre nagyobb fejfájást okozhatnak a Brexit mentén kialakuló, különböző „Frexit” csoportok, vagyis az olyan mozgalmak, melyek az ország EU-tagságára vonatkozó népszavazást szeretnének kiharcolni.


Az egyik legnagyobb ilyen mozgalom a „Generation Frexit”, mely alapvetően egy euro-szkeptikus alakulat, amely népszavazást akar kikényszeríteni a francia kormányból, hogy az ország 68 millió lakosa döntse el, hogy Franciaország az Európai Unió része maradjon-e.

„Olyan 27 országról beszélünk, amelynek minden egyes témában teljesen különböző érdekei vannak, így egy közös álláspont elérése mindegyik ország pozícióját csak gyengíti. Egy független ország, amely ismeri a saját erejét, sokkal jobban védi meg magát. A Brexit csak az első lépés volt ahhoz, hogy eljöjjön a Frexit, Italexit”

- mondta a csoport vezetője, Charles-Henri Gallois.

A csoport azt akarja kikényszeríteni a francia elnökből, hogy a nép egy referendummal dönthesse el az uniós tagságát, hogy megkapják a lehetőséget a véleménynyilvánításra. Nem meglepő, hogy Gallois nagyban méltatta a Brexit egyik legikonikusabb populista alakját, Nigel Farage-t – írja a Daily Express.

Gallois kihangsúlyozta, hogy ő maga támogatná az Európai Unióból való távozást, vagyis a Frexitet, de elmondása szerint csak annyit szeretne elérni, hogy a francia emberek végre elmondhassák a véleményüket a témában. Úgy véli, Franciaország így végre vissza tudná szerezni az irányítást a saját országa felett.

A csoport vezetője azt is ugyanakkor elárulta, hogy a Frexit-pártiság ellenére a csoport minden tagja nagyon imádja Európát és az egész kontinenst, mindössze az Európai Uniót, mint nemzetek feletti intézetet utasítják el, és annak fennhatóságát.

A Brexitről úgy vélekedik Gallois, hogy azért haladtak ennyire lassan a tárgyalások, mert az Európai Unió „meg akarta büntetni” az Egyesült Királyságot a kilépésért. Szerinte a koronavírus-járvány kezelése is megmutatta, hogy az Unió nem egy hatékony szervezet.

Emmanuel Macron egyelőre nem reagált a nyilatkozatra, se nem helyezte kilátásba, hogy egyáltalán referendumra bocsátanák a kérdést. A Brexit idején David Cameron akkori brit miniszterelnök is csak választási kampány keretében dobta be a referendum ötletét, ám erre Macron részéről nem lehet számítani az Európai Unióban betöltött szerepükből kiindulva.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések