A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lemond az olasz miniszterelnök, megbukott a római kormány


Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden benyújtja a lemondását Sergio Mattarella államfőnek – közölte a kormányfői hivatal.


A tájékoztatás szerint a balközép Conte kedd reggelre kabinetülést hívott össze, amelyen tájékoztatja minisztereit a döntéséről.

A Reuters brit hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó, magas rangú illetékes arról számolt be, hogy Conte abban a reményben mond le, hogy felkérést kap az elnöktől egy új kormány megalakítására, amelynek stabilabb többsége lehet a törvényhozásban.

 Szakértők szerint a lemondással Conte időt akar nyerni ahhoz, hogy meggyőzhessen egyes centrista, valamint független képviselőket a kormánypártokhoz való csatlakozásról, miután az előző héten elvesztette szenátusi többségét azzal, hogy a szintén baloldali Matteo Renzi vezette Élő Olaszország kilépett a kormányból.


Conte egy új, centrista parlamenti erő kiépítésén dolgozik, amelynek a következő választásokon a miniszterelnök-jelöltje lehetne – mondták az elemzők.

Így – az olasz politikától nem idegen módon – továbbra sem biztos semmi: Conte lemondása egy általa vezetett új kormány megalakítását (vagy legalábbis egy arra tett kísérletet) éppúgy jelenthet, mint előrehozott választásokat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések