A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kihátrált az EU az Észak-Írországgal kapcsolatos vakcinaexport-ellenőrzések mögül


Az Európai Unió kénytelen volt visszavonni a Brexit-megállapodás ellentmondásos részére irányuló fenyegetést, melyek alapján a koronavírus-vakcinák Észak-Írországon keresztül nem juthattak volna be az Egyesült Királyság területére.


Az EU 180 fokos fordulatot vett, miután a péntek esti javaslat komoly felháborodást váltott ki a Downing Street politikusaiból, az ír kormányból, valamint még a canterburyi érsekből is.

Az Independent információi szerint az Európai Bizottság döntéshozói legutóbbi nyilatkozatukban kijelentették, hogy nem léptetik érvénybe az észak-írországi protokoll 16. cikkelyét, azonban figyelmeztettek, ha az új exportellenőrzéseket megsértik, fontolóra veszik a rendelkezésre álló jogi lépéseket.

Az intézkedés alapján azoknak a gyártócégeknek, amelyekkel az EU oltóanyag-vásárlási szerződést kötött, be kellene jelenteniük, ha az Európai Unió területén gyártott vakcináikat nem uniós országokba kívánják exportálni, és ennek engedélyezéséről a tagállami hatóságokat illeti meg a döntés joga.

Az intézkedés hatálya kiterjed Észak-Írországra is, bár a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit szabályozó megállapodás az unióból Észak-Írországba irányuló árukivitelt mentesíti az exportellenőrzés alól.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések